SVET VESTI VIDEO GLASNIK

Demonstranti blokirali puteve u Jermeniji (VIDEO)

Demonstranti su u Jermeniji jutros blokirali puteve u glavnom gradu te put ka aerodromu, a nakon što je opozicioni lider Nikola Pašinian, koji u parlamentu nije imenovan za premijera, objavio talas građanske neposlušnosti, prenosi Reuters.
Foto: Screenshot/ Youtube

Protesti i politička kriza danima potresaju ovu bivšu sovjetsku republiku, a nakon što je Pašinian uspeo mobilizovati hiljade građana da se suprotstave elitama koje žele zadržati vlast i kontrolu nad agencijama za sprovođenje zakona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vladajuća Republikanska stranka je odbila Pašiniana da imenuje za premijera. Stotine studenata maršira ulicama tražeći promjene i imenovanje opozicionog lidera za premijera.

Najavili su blokadu celog grada, a policija nije koristila silu. Bivši predsednik Serzh Sarksyan je podneo ostavku na mesto premijera nakon dvostrukog predsedničkog mandata što je pojačalo pritisak opozicije koja traži suštinske promene u državi kojom vladaju isti ljudi još od devedesetih godina, prenosi Reuters.

Kriza se pomno prati u Moskvi koja je iskoristila sličnu situaciju u Ukrajini za vojnu akciju u kojoj je okupirala Krim te podstakla pobunu u delovima države. Rusija ima vojne baze i u Jermeniji.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar