SVET VESTI

Duterte: Reći ću Trampu da gleda svoja posla

Manila — Filipinski predsednik Rodrigo Duterte izjavio je da će predsedniku SAD Donaldu Trampu reći da „gleda svoja posla“.
Foto: Screenshot/ The Guardian

Kako navodi, to će uraditi ako Tramp tokom njihovog predstojećeg susreta pokrene pitanje ljudskih prava na Filipinima.

Duterte, koji ne podnosi kritike na račun njegovog poštovanja ljudskih prava i rata protiv droge, najavio je šta će reći Trampu ako ga on nešto pita s tim u vezi.

„Pitate me, odgovoriću vam. Okanite se toga. To nisu vaša posla. To je moja stvar. Ja brinem o svojoj zemlji i izlečiću je“, rekao je Duterte novinarima uoči polaska za Vijetnam, prenosi Rojters.

Tramp će posetiti Manilu kao poslednju stanicu svoje 12-dnevne turneje po Aziji gde je posetio Japan, Južnu Koreju, Kinu, a posetiće i Vijetnam, gde će prisustvovatni samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Danangu.

Ljudska prava, vladavina prava i pravedna suđenja verovatno će biti među temama o kojima će Tramp i Duterte razgovarati tokom bilateralnog susreta, rekao je prošlog meseca američki ambasador u Manili Sung Kim.

Inače, Tramp, koga kod kuće kritikuju zbog zanemarivanja pitanja ljudskih prava u drugim zemljama, u maju je čestitao Dutertetu na „neverovatnom obračunavanju sa problemom droge“.

U međuvremenu, više od 3.900 Filipinaca ubijeno je, a policija je to nazvala samoodbranom u slučaju otpora koji su prižili naoružanhi osumnjičeni u Duterteovom ratu protiv droge, a kritičari upozoravaju da je reč o pogubljenjima koja se vrše bez ikakve odgovornosti.

Duterte je ranije izrazio gnev zbog zabrinutosti administracije bivšeg predsednika SAD Baraka Obame o vansudskim ubijanjima na Filipinima, podseća agencija

Izvor: Tanjug

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar