SVET

Finska i Argentina će priznati Kataloniju?

Finska bi mogla da postane prva zemlja koja će zvanično priznati Kataloniju kao republiku, a taj potez bi ovu skandinavsku zemlju mogao da direktno suprotstavi Evropskoj uniji, piše londonski „Dejli ekspres“.
Foto: Screenshot/ independent.co.uk

Poslanik iz Laponije, Miko Karna, najavio je, naime, da će finskom parlamentu podneti predlog da prizna novonastalu državu, prenosi list.

Kako se podseća, Karna, koji je iz redova vladajuće Partije centra koju predvodi premijer Juha Sipila, čestitao je Kataloniji nakon što je regionalni parlament u petak izglasao otcepljenje od Španije.

Ako bi Finska zvanično priznala Kataloniju kao novu državu to bi bio samo još jedan udarac za EU koja je snažno podržala jedinstvenu Španiju, navodi list.

„Ako bi Finska priznala Kataloniju, time bi se narugala Evropskoj uniji i njenom odbijanju da prizna novi status tog regiona“, piše „Dejli ekspres“.

Istovremeno, ukazuje londonski dnevnik, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da se pojavljuju „pukotine“ u okviru EU zbog potresa u Kataloniji koje dovode do rascepa u Uniji.

Škotska vlada je takođe uputila poruku podrške, navodeći da Katalonija „mora imati“ pravo da odredi vlastitu budućnost.

Škotska vlada saopštila je da „poštuje i razume“ stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog „odbijanja dijaloga“.

„Dejli ekspres“ piše da bi i Argentina mogla formalno priznati Republiku Kataloniju.

Levičarski poslanik argentinskih socijalista Huan Karlos đordano, koji zastupa provinciju Buenos Aires, rekao je, naime, da će u parlamentu podneti predlog da ta južnoamerička zemlja prizna Kataloniju.

Izvor: Tanjug

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar