Putin rekao "da" - početak kraja dolaru
SVET

Gardijan: Poverenje u Putina naglo opalo

Gardijan: Poverenje u Putina naglo opalo

London — Poverenje u ruskog predsednika Vladimira Putina i vladajuću stranku u Rusiji tokom protekle godine naglo je opalo, piše britanski list „Gardijan“.

Gardijan: Poverenje u Putina naglo opalo
Screenshot

List piše da analitičari kao glavni razlog navode vladine kontroverzne penzione reforme.

U anketi koju je sproveo nezavisni istraživacki centar „Levada“, 39 odsto Rusa je navelo Putina kao političara kome veruju, što je za 20 odsto manje nego u novembru 2017, kada je poverenje u njega imalo 59 odsto, navela je agencija za istraživanje javnog mnjenja.

„Gardijan“ tvrdi i da je ovog meseca 45 odsto Rusa reklo za agenciju za istraživanje javnog mnjenja, koja je inače bliska Kremlju, „Pablik opinion fondejšn“ (FOM), da bi glasali za Putina da se izbori održavaju u nedelju, ali napominje da je to manje u odnosu na 67 odsto onih koji su pružili podršku ruskom predsedniku početkom godine.

Prema podacima agencije, taj procenat podrške među najnižim je koji je Putin dobio u proteklih deset godina, a može se uporediti jedino sa podrškom koju je imao 2013. godine, pre nego što je Rusija pripojila Krim.

„Gardijan“ tvrdi da je veliki udarac dobila i vladajuća partija Jedinstvena Rusija.

Anketa FOM, naime, pokazuje da ona sada ima podršku od 31 odsto, što je pad od skoro 20 odsto od početka godine, a da podrška rivalima te stranke raste.

Direktor „Levade“ Lev Gudikov rekao je za ruski list „Vedomosti“ da ruski građani smatraju da država pokušava da reši svoje probleme na štetu stanovništva.

„Ona zadire u nešto što ljudi smatraju svojim – njihovu penzionu uštedu“, upozorio je on.

„Gardijan“ ocenjuje da se taj rastući bes odrazio i na izborima u ruskim regionima, koji su nedavno postali pođednako velika glavobolja za Kremlj kao i optužbe Zapada za špijunažu i mešanje u izbore u drugim zemljama.

Kako navodi britanski list, glasači na Dalekom istoku i u Sibiru odbacili su guvernere iz Jedinstvene Rusije, a podržali kandidate iz komunističkih i nacionalističkih stranaka, „prisiljavajući Kremlj da promeni guvernere u problematičnim regionima i rasporedi političke savetnike kako bi se izborili sa takvom reakcijom“.

Putin je, kako se navodi, otpustio određen broj regionalnih guvernera.

Prema istraživanju „Levade“, posle Putina građani najviše veruju ministru odbrane Sergeju Šojguu i lideru ruske nacionalističke Liberalno-demokratske partije Vladimiru Žirinovskom.

Međutim, „Gardijan“ navodi da je Šojguov rejting pao za osam odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je poverenje u ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova opalo za devet odsto.

Inače, penzione reforme, navodi se u tekstu, a koje je prošle nedelje potpisao Putin, odložiće starosnu granicu za sve Ruse za pet godina, odnosno muškarci će morati da rade do 65. godine, a žene do 60. godine.


Izvor: b92

Ostavite komentar