SVET VESTI

Gaza u krvi: Sukobi zbog Ambasade SAD. Jevreji granatiraju Palestince, mrtvih sve više

Broj poginulih Palestinaca na današnjim protestima kod granične ograde Izraela i Pojasa Gaze, gde se uoči otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu Palestinci okupljaju na velikom protestu, porastao je na 52, a više od dve hiljade ljudi je povređeno, saopštila je televizija Majadin pozivajući se na Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze.

AFP 2018 / MAHMUD HAMS

Izraelska vojska saopštila je da je izvela pet vazdušnih udara na Pojas Gaze nakon razmene vatre između ekstremista i vojnika, dok u Jerusalimu u blizini novootvorene ambasade SAD demonstriraju stotine arapskih državljana Izraela, prenosi AP.

Navodi se da je brigadni general izraelske vojske Ronen Manelis objavio da su napadnuti kampovi za obuku ekstremne islamske organizacije Hamas koja je vlast u Gazi i predvodi proteste koji traju duž granice s Izraelom.

Manelis je kazao da je u tri slučaju došlo do razmene vatre izraelskih trupa i ekstremista.

Rojters je izvestio da su se demonstranti okupili duž granice, na vrhuncu šestonedeljnih protesta protiv blokade granice i otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.

Rojters je izvestio da su se demonstranti okupili duž granice, na vrhuncu šestonedeljnih protesta protiv blokade granice i otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.
Izraelske snage su, prema navodima svedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograde.
Tviter

Izraelska vojska je saopštila da je postavila nekoliko bezbednosnih linija na granici u Pojasu Gaze u slučaju da Palestinci uspeju da probiju ogradu.

Potpukovnik Džonatan Konrikus kazao je da su izraelske snage „veoma ojačane“ duž prvih linija granične ograde, ali i da su dodatne linije odbrane stacionirane unutar izraelskih opština i između njih, kako bi odbranile civile u slučaju da dođe do probijanja ograde, preneo je AP.

„Čak i ako ograda bude srušena, moći ćemo da zaštitimo izraelske civile od kidnapovanja ili masakra“, kazao je Konrikus.

Palestinski islamski pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze još od 2005. godine, saopštio je da očekuje da se današnjem maršu pridruže desetine hiljada ljudi, nagoveštavajući da je moguće da će doći do proboja granične ograde.

Taj protest je inače deo kampanje rušenja blokade granice Izraela sa Pojasom Gaze koja traje već 11 godina, ali i protest protiv današnjeg otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.

Palestinci se tome oštro protive, jer Istočni Jerusalim vide kao prestonicu svoje buduće države.

Izvor: Sputnjik

Ostavite komentar