Glas Amerike: Izbori za Kongres SAD pretvorili se u referendum o Trampu
SVET VESTI

Glas Amerike: Izbori za Kongres SAD pretvorili se u referendum o Trampu

Glas Amerike: Izbori za Kongres SAD pretvorili se u referendum o Trampu

U Sjedinjenim Državama ali i širom sveta pažljivo se prate američki kongresni izbori zakazani za 6. novembar.

Glas Amerike: Izbori za Kongres SAD pretvorili se u referendum o Trampu
Foto: EPA Michael Reynolds

Mnogi posmatrači vide izbore kao referendum ne samo o predsedniku Donaldu Trampu već i novim odnosima Amerike sa svetom.

Bitka za političku kontrolu nad Kongresom motivisala je mnoge američke birače – pokazuju ankete Istraživačkog centra Pju. Skoro tri četvrtine registrovanih birača pažljivo prati da li će republikanci zadržati kontrolu nad oba doma Kongresa. Demokrate moraju da osvoje 23 mandata da bi dobili većinu u Predstavničkom domu dok im dva novoosvojena mesta daju kontrolu nad Senatom.

Prema studiji centra Pju, većina, skoro 60 odsto registrovanih birača kaže da će njihovo mišljenje o predsedniku Trampu uticati na njihov glas.

Da će njihov glas za članove Kongresa biti glas “protiv” Trampa kaže 37 odsto birača, dok 23 odsto kaže da će simbolično glasati “za” njega. Ostali kažu da njihovo mišljenje o Trampu neće uticati na njihovu odluku.

Gostujući u emisiji “Zajedno sa Gretom Van Sasteren” Glasa Amerike, politički eksperti ocenili su da je Trampov stil upravljanja zemljom ključni faktor. Majkl Stil je bivši lider Republikanske partije.

„Nezavisni glasači koji se na ovim izborima tipično okreću ka republikancima – a to je obično način kako republikanci zadrže svoju većinu ili je steknu, posebno u delovima zemlje gde su demokrate jake, sada su više naklonjeni Demokratskoj partiji i to je problem”, smatra Stil.

A kako je došlo do tog zaokreta? „Radi se o predsedniku. Sve je postalo lično, zato što je predsednik stvari tako postavio. Tako on funkcioniše. Sve se svodi na njega. A kad želiš da se sve okreće oko tebe – fino, sada svaki kandidat na glasačkom listiću mora da odgovara za tvoje ponašanje”, objašnjava Stil.

Smanjenje podrške dugogodišnjih globalnih saveznika Amerike brine demokratu Dača Rupersbergera, kongresmena iz Merilenda.

„Gubimo veze koje smo razvijali sa svetom, posebno sa Evropom. Nekada smo smatrani zemljom prvog reda, druge zemlje su nam se obraćale radi poslovanja, dobijanja zaštite, nacionalne bezbednosti, vojne podrške… A to sve sada opada zbog nekih političkih odluka”, upozorava Rupersberger.

U Južnoj Americi, mnogi su zabrinuti zbog imigracione politike SAD, kaže novinar Glasa Amerike Gilberto Kabrera.

„Predsednik Tramp je obećao da će izgraditi zid i da će Meksiko platiti tu izgradnju. To se očigledno nije dogodilo. Ako demokrate preuzmu kontrolu nad bar jednim domom Kongresa, šanse da se zid izgradi su verovatno još manje nego sada”, ističe Kabrera.

Istraživački centar Pju ustanovio je da je entuzijazam birača na najvišem nivou u više od 20 godina, kada je reč o kongresnim izborima. Ali – najveći je među onima koji favorizuju demokratske kandidate – 67 odsto dok je među biračima naklonjenim republikancima 59 odsto.

Izvor: Danas

Ostavite komentar