SVET

Istraživanje u Rusiji: Samo pet odsto Rusa vide Srbiju kao prijateljsku zemlju (odnosi se na državu Srbiju, a ne na narod)

 Samo pet odsto Rusa vide Srbiju kao prijateljsku zemlju, pokazalo je poslednje istraživanje ruskog analitičkog „Levada centra“.

Foto: NSPM

Ovo i nije nagori rezultat ovog ispitivanja po Srbe, koje nevladina organizacija „Analitički centar Jurija Levade“ sprovodi svake godine u Rusiji, pa smo 2013. i 2007. godine pobrali simpatije samo tri odsto ispitanika, dok smo najpopularniji bili 2015. godine, kada nas je kao prijatelje prepoznalo osam procenata ispitanih. Srbija se tako našla tek na 14. mestu ove godine, odmah iza Turske, dok su na prvim pozicijama Belorusija, Kina, Kazahstan, Sirija i Indija.

Kako je napisano uz publikaciju analize, ispitivanje je sprovedeno od 19. do 22. maja 2017. godine, na reprezentativnom nacionalnom uzorku od 1.600 ispitanika, kako iz gradova tako i iz seoskih naselja. Ispitanici su stariji od 18 godina, iz 137 naselja u 48 regiona Rusije. Ispitanicima su bile ponuđene države od kojih su birali više njih, nakon čega je rađeno rangiranje.

Kako iz „Levada centra“ kažu za „Blic“, pet odsto je po njihovom mišljenju, normalan indeks za Srbiju.

– Sprovodimo ovo ispitivanje od 2006. godine, i od tada do danas „indeks prijateljstva“ Rusije ka Srbiji nije prelazio više od devet do 10 odsto. Zato ne možemo da smatramo ovaj rezultat neočekivanim, ili kao značajno nizak. Pri tom, ne pričamo o odnosu Rusa i srpskog naroda, već Rusa ka Srbiji kao državi – podvlači Karina Pipia, portparol „Levada centra“.

Kako ističe, da su analize pravljene o odnosu Rusa ka Srbima, indeks bi bio totalno drugačiji. Za primer navodi Ukrajinu, prema kojoj čak 50 odsto Rusa ima negativan stav, ali ne i ka njenom narodu.

Ovako niske brojke Karina objašnjava činjenicom da se Srbija retko pojavljuje na ekranima u Rusiji.

– Jedan od najvećih faktora koji su uticali na „indeks prijateljstva“ su vesti na lokalnim televizijama. Turski indeks, recimo, se mnogo menjao, u zavosnosti od različitih dešavanja između Turske i Rusije poslednjih godina – sankcije, ubistvo ruskog ambasadora u Ankari, odaranje Suhoja Su-24, i drugo… Vesti o ovim događajima su se često pojavljivale na našim TV kanalima, pa su imale veliki uticaj na mišljenja ljudi. Ista je situacija i sa Kinom, na primer ekonomski raste te zemlje, saradnja sa Rusijom… Mi ne viđamo često Srbe, ili Srbiju, na vestima, na šta ukazuje i konstantnost indeksa tokom godina – objašnjava Karina.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja o državama koje vide kao neprijateljske, gde su se u prvih pet našle SAD, Ukrajina, Nemačka, Letonija i Litvanija, kao i na pitanja vezana za odnose Rusije i Amerike i EU. Na pitanje da li su zabrinuti zbog izolacije Rusije, 53 odsto je odgovorilo da nisu, dok je 44 odsto ispitanika odgovorilo potvrdno, dok je četiri procenata bilo neopredeljeno.

Da li ste zabrinuti zbog izolacije Rusije?

Definitivno da 14

Da 30

Ne 38

Definitivno ne 15

Neopredeljeni 4

Navedite pet država koje su najbliži prijatelji Rusije.

Belorusija 46

Kina 39

Kazahstan 34

Sirija 15

Indija 14

*Srbija 5 (Srbija je na 14. poziciji)

Koje zemlje vidite kao neprijateljske perma Rusiji?

SAD 69

Ukrajina 50

Nemačka 24

Letonija 24

Litvanija 24

Da je situacija obrnuta…

Nakon ovakvih rezultata opravdano je i pitanje – zbog čega Srbi toliko vole Ruse ako ta ljubav očigledno nije uzvraćena? Da je slično istraživanje sprovedeno na teritoriji naše zemlje, sigurni smo da bi Rusija zauzela ako ne i sam vrh na listi zemalja koje Srbi najviše vole. Slika u Srbiji se donekle može nazvati i iskrivljenom percepcijom budući da je nemali broj Srba siguran da nas Rusi doživaljavaju kao veoma blisku braću…

Izvor: Blic/Dobrivoje Katanić

2 Replies to “Istraživanje u Rusiji: Samo pet odsto Rusa vide Srbiju kao prijateljsku zemlju (odnosi se na državu Srbiju, a ne na narod)

  1. Pa jasno je rečeno da se radi o Srbiji, kao državi, a ne o Srbima kao narodu. Srbiju, kao državu, predstavlja ova bagra na vlasti, a takvu Srbiju, ni mi Srbi, ne volimo!

  2. U Srbiji vlada surovi rimokatoliči kapitalizam, instaliran posle izdaje pete kolone 2000 te pod vodstvom Vojislava Koštunice i Zorana Đinđića, kada počinje surova pljačka države i naroda koji su počiili srbijanski zlotvori i Srbi prljave svesti.
    Ko da voli tu prokletu državu, njen sistem i tu prljavu kriminalizovanu birokratiju, koja surovo plja čka svoj narod.

Ostavite komentar