SAD spremaju novi pritisak na Venecuelu
SVET

Kako je Tramp „rijaliti zvezda koja je postala vrhovni komandant“, nameravao da svrgne Madura

Vašington — Neimenovani visoki zvanicnik iz administracije američkog predsednika Donalda Trampa obelodanio je dosad nepoznate detalje o predsedniku Venecuele.

Foto: Screenshot/ Al Jazeera

On je naveo da je Tramp na jednom sastanku prošle godine upitao svoje savetnike zašto jednostavno ne izvrše invaziju na Venecuelu s ciljem svrgavanja predsednika Nikolasa Madura.

AP navodi da je u tom trenutku počinjala velika politička kriza u Venecueli.

Tramp je, naime, prema tim izvorima, 10. avgusta prošle godine na sastanku u Ovalnoj sobi zapitao svoje savetnike zašto SAD jednostavno ne izvrše invaziju na Venecuelu, makon čega je u prostoriji zavladao muk.

Sastanku su, kako se navodi, između ostalog, prisustvovali i tadašnji državni sekretar SAD Reks Tilerson i tadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster.

Zvaničnik, kojeg AP predstavlja kao nekog ko je upoznat sa dešavanjima na sastanku u Ovalnoj sobi, priča da su Mekmaster i drugi, jedan po jedan, pet minuta objašnjavali Trampu kako bi vojna intervencija u Venecueli bila loš potez i mogla bi da dovede do toga da Amerika izgubi teško stečenu podršku među latinoameričkim vladama.

Tramp nije odustajao, navodi zvaničnik, ali nije davao znake da će narediti vojnu intervenciju.

Zvaničnik kaže da se Tramp u tim momentima pozivao i na invazije Paname i Grenade tokom 80-ih godina, koje se kako navodi agencija, vode kao uspesi u američkoj diplomatiji.

Agencija navodi da Tramp nije odustao od ideje, uprkos naporima savetnika da ga od iste odvrate.

Tramp je već 11. avgusta uzbunio i prijatelje i neprijatelje pričom o mogućnoj „vojnoj opciji“ svrgnjavanja predsednika Venecuele Nikolasa Madura, navodi AP. Priče o intervenciji koje su tada izašle u javnost tumačene su u američkim političkim krugovima kao „prazne pretnje nekadašnje rijaliti zvezde koja je postala vrhovni komandant“, navodi agencija.

Agencija dodaje, pozivajući se na trojicu visokih kolumbijskih zvaničnika, koji su u februaru ove godine pričali za „Politiko“ da je Tramp u periodu nakon 11. avgusta razgovarao o invaziji i sa tadašnjim predsednikom Kolumbije Huanom Manuelom Santosom.

Potom je u septembru 2017. godine, na privatnoj večeri tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija razgovarao o invaziji sa četvoricom latinoameričkih saveznika, uključujući i Santosa, preneo je „Politiko“, pozivajući se na tvrdnje trojice kolumbijskih zvaničnika.

Neimenovani američki zvaničnik dodaje da je Trampu poručeno da ne pominje invaziju, ali je on tokom večere za vreme Generalne skupštine UN nju pomenuo, naglasivši pritom da mu je poručeno da „o tome ne priča“.

Tramp je, kako prenosi AP, išao od lidera do lidera, pitajući ih da li su sigurni da ne žele vojnu intervenciju i svi do jednog su mu rekli da su sigurni.

Na kraju je Mekamaster „odvukao“ Trampa sa strane i objasnio mu opasnosti koje sa sobom nosi invazija, priča neimenovani američki zvaničnik.

Bela kuća je odbila da komentariše ove navode, poručivši da ne komentarišu privane razgovore, ali je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD ponovio da će Amerika razmotriti sve dostupne opcije kako bi Venecueli vratila stabilnost i demokratiju, navodi AP.

Izvor: B92

Ostavite komentar