REGION SVET

Kako Putin rešava Agrokor

Hrvatski „Jutarnji list“ piše kako se tokom ručka Vladimira Putina i Kolinde Grabar Kitarović dogodio vrlo zanimljiv razgovor o dugovima Agrokora ruskoj Sberbanci.
Foto: Profimedia

Nakon što je prvi čovek Sberbanke rekao da godišnje zarađuju 12 do 13 milijardi evra, ruski predsednik se nasmejao i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda“.

Najpre su ruski mediji otkrili da je na zajedničkom ručku s Vladimirom Putinom i Kolindom Grabar-Kitarović bio i prvi čovek Sberbanke Herman Gref, da bi se doznalo i da je predsednik Ruske Federacije u jednom trenutku lično upitao direktora Sberbanke koliko iznosi dug Agrokora prema ruskim bankama, javlja Jutarnji list.

– 1,1 milijardi evra – odgovorio je čelnik Sberbanke Gref.

– A koliko godišnje zarađuje Sberbanka? – upitao ga je Putin, znajući jasno odgovor na to pitanje.

Nakon što je Gref rekao Putinu da je reč o 12 do 13 milijardi evra, ruski predsednik se nasmejao i rekao: „Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda“. Putin se kasnije obratio hrvatskom i ruskom izaslanstvu: „Pa u čemu je problem, rešite to odmah“, piše Jutarnji list.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je spremna posredovati u rešavanju krize između Agrokora i njegovih ruskih poverilaca.

– Naravno, lično ne učestvujem u rešavanju tog pitanja i ne mogu pregovarati u procesima kako će se to rešiti, ali spremna sam posredovati kako god mogu u razgovorima između Sberbanke i ovlašćenih institucija koje to rešavaju – izjavila je Grabar-Kitarović, koja se ranije ove nedelje sastala i s ruskim premijerom Medvedevom, a danas završava posetu Rusiji.

Kolindi studentkinji doktorat

Još jedna zanimljiv detalj iz posete ruske predsednice preneli su hrvatski portali. Naime, Index.hr piše da će Kolinda Grabar Kitarović, iako je još uvek student u Rusiji biti dodeljen doktorat. Kitarovićeva će danas će održati predavanje na Ruskom ekonomskom fakultetu Plehanov gde će joj biti dodeljen počasni doktorat.

Kako navodi portal, „predsednica druge najsiromašnije države Evropske unije koja, prema podacima Eurostata, zaostaje za siromašnim istokom Europe, dobiće počasni doktorat iz ekonomije“.

Izvor: Blic

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar