SVET

Katalonska levica preti masovnom građanskom neposlušnošću

Katalonska ekstremno levičarska partija CUP najavila je danas kampanju „masovne građanske neposlušnosti“ ako vlada Španije preuzme upravu nad Katalonijom.
Foto: Screenshot/ theguardian.com

Prema CUP, takva odluka Madrida bi bila „najveća agresija“ protiv Katalonije od vremena diktature Fransiska Franka.

Franko je takođe ukinuo katalonsku autonomiju.

Španska vlada je u subotu odlučila da aktivira član 155 Ustava, što još treba da odobri Senat, i tako preduzme drastične mere za uspostavljanje kontrole nad Katalonijom: regionalna vlada bi bila raspuštena a parlament i mediji stavljeni pod nadzor.

Taj član Ustava predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlašćenja – i prebaciti na centralnu vladu u Madridu.

CUP tvrdi da bi takva „agresija“ izazvala odgovor u vidu „masovne građanske neposlušnosti“.

Deset poslanika CUP je neophodno katalonskom separatističkom lideru Karlesu Pućdemonu za većinu u regionalnom parlamentu.

Ta partija je učestvovala i u organizovanju „komiteta za odbranu referenduma“, građana koji su se 1. oktobra okupljali ispred glasačkih mesta da bi omogućili održavanje referenduma o nezavisnosti. Policija je na glasanje odgovorila nasiljem.

CUP je takođe pozvala na „najbrže moguće“ proglašenje nezavisne republike na osnovu rezultata referenduma na kom se 90 odsto izašlih birača opredelilo za nezavisnost.

Pudždemon je odložio usvajanje deklaracije nezavisnosti da bi dao vremena „dijalogu“ sa Madridom, ali su vlada i premijer Marijano Rahoj tražili jasno odustajanje od secesije.

Pošto nisu dobili zadovoljavajučći odgovor, vlada je u subotu aktivirala član 155 Ustava Španije.

Izvor: Beta

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar