SVET VESTI

Kim Džong Un obustavio raketne probe

Severna Koreja saopštila je da je obustavila testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi, javlja AP.

Foto: AP

Severnokorejska agencija KCNA saopštava da je obustava testova počela u subotu.

Kako se navodi, Severna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja „nacionalnog fokusa“ i poboljšanja ekonomije.

Objava o obustavi nuklearnih i raketnih testova usledila je samo nekoliko dana pre nego što bi severnokorejski lider Kim Džong Un trebalo da se sastane sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom u pograničnom selu, kako bi pokušali da okončaju sukob između dve Koreje, nakon čega se očekuje i samit Kima i predsednika SAD Donalda Trampa.

Odluka Severne Koreje doneta je na plenarnoj sednici Centranog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojoj se razgovaralo o „novoj etapi“ politike.

TRAMP I KINA: VELIKA STVAR ZA KOREJE I SVET

Predsednik SAD Donald Tramp reagovao je odmah na Twitteru na vest.

„Severna Koreja je pristala da obustavi sve nuklearne probe i zatvori veliki poligon za testiranja. Ovo su veoma dobre vesti za Severnu Koreju i svet – veliki napredak! Sa radošću očekujem Samit“, naveo je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je pozdravilo odluku Severne Koreje, uz ocenu da će to pomoći u smirivanju tenzija na Korejskom poluostrvu i unaprediti denuklearizaciju.

RUSIJA: KIM JE SVOJE ISPUNIO, NA REDU SU SAD

Sjedinjene Američke Države treba da preduzmu uzvratne mere nakon što je Severna Koreja obustavila nuklearna testiranja, izjavio je danas šef međunarodnog Komiteta Saveta Ruske Federacije, Konstantin Kosačov.

On je, u poruci koju je objavio na svom nalogu na Facebooku ocenio da odluka Severne Koreje nije dovoljna da se normalizuje situacija na Korejskom poluostrvu, već da su potrebne „operativne, po mogućstvu demonstrativne uzvratne mere“ SAD, prenosi Sputnjik.

„Prekid agresivne i rušilačke retorike. Priznanje suverenih prava Severne Koreje na sopstveni razvoj. Prestanak sa pretnjama smene vlasti u toj zemlji kroz spoljno mešanje. Prekid vojnih aktivnosti kod granica Severne Koreje. Pokretanje političkog dijaloga“, naveo je ruski senator.

On je izrazio nadu da će međukorejski samit i samit Severna Koreja-SAD „sigurno biti održan“.

„Naš dijalog sa severnokorejskim susedima ni u jednom trenutku nije prekinut. To je bila odgovorna, precizna i na kraju krajeva ispravna ruska diplomatija. Pobedila je politika političkog rešavanja krize za koju se stalno zalagala Rusija“, zaključio je Kosačov.

Izvor: Mondo/ agencije

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar