SVET

Kina i Rusija nastoje da ospore moć SAD

VašingtonAmerički predsednik navešće u govoru, u kojem će izložiti strategiju nacionalne bezbednosti, da su Kina i Rusija konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD.

Foto: Screenshot/ Youtube

„Oni (Rusija i Kina) su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj“, prenosi agencija Rojters odlomke iz strategije koju je objavila Bela kuća, a koje bi Tramp trebalo da pročita danas.

U strategiji, koja je proizvod višemesečnih razmatranja koja su imali predsednik SAD i njegovi glavni savetnici, ne ponavlja se opis klimatskih promena kao pretnje po američku nacionalnu bezbednost koji je 2016. izložio tadašnji šef Bele kuće Barak Obama.

Rojters tim povodom podseća da je Tramp obećao povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimi ukoliko on ne bude izmenjen. „SAD će nastaviti da se zalažu za pristup koji uravnotežava energetsku bezbednost, ekonomski razvitak i zaštitu životne sredine“, piše u dokumentu koji će Tramp danas pročitati.

Trampov stav o nacionalnoj bezbednosti odražava njegove prioritete sagledane u predizbornoj poruci „Amerika na prvom mestu“, koji uključuju zaštitu teritorije i granica SAD, obnovu američke vojske, prikazivanje snage u inostranstvu i težnju ka trgovinskim politikama koje više odgovaraju SAD, ocenjuje Rojters.

Agencija navodi da izdvajanje Kine i Rusije kao „revizinističkih sila“ u dokumentu odražava oprez Trampove administracije prema ovim zemljama uprkos pokušajima samog Trampa da izgradi snažne odnose sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Tanjug

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar