SVET VESTI

Ključa na istoku Evrope: SAD raspoređuje Drugi konjički puk, Kremlj odgovara Iskanderima

Sjedinjene Američke Države najavile su u četvrtak raspoređivanje Drugog konjičkog puka u NATO ispostavi u Poljskoj, na oko 150 kilometara od granice sa ruskom enklavom Kalinjingrad, na šta je Moskva najavila oštar odgovor.
Foto: Vitaly V. Kuzmin / Wikipedia,
Iskander

Iako iz Vašingtona poručuju da se radi o odbijanju ruske pretnje, Moskva optužuje zapadni savez da „narušava bezbednost Rusije“ i da će preduzeti korake da se zaštiti.

Kao odgovor na razmeštanje dodatnih vojnika nedaleko od ruske granice Vladimir Šamanov, šef odbrambenog komiteta donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da će Moskva razmotriti raspoređivanje dodatnih raketa tipa Iskander, sposobnih da nose nuklearne bojeve glave, na zapadne granice svoje zemlje. Šamanov je rekao i da gomilanje američkih trupa u regionu predstavlja preduslov za uspostavljanje neke vrste utvrđenja, i da Rusija neće zažmuriti, već da će preduzeti odgovoarajuće mere, preneo je „Njuzvik„.

Kremlj je optužio NATO i da ovim potezom krši sporazum koji je 1997. godine potpisao tadašnji predsednik Boris Jeljcin sa američkim kolegom Bilom Klintonom i liderima 15 drugih NATO članica. Potpisani sporazum smatra se mapom odnosa dve države po kojem dve strane ne posmatraju jedna drugu kao protivnike

„Konjicom“ na Rusiju

Drugi konjički puk koji nose nadimak „Konjanici„, aktivna su oklopna i pešadijska jedinica američke vojske, koja spada pod evropski korpus. Baza im je u Nemačkoj a moto ove jedinice glasi „Uvek spremni“.

Ova jedinica, koja ima istoriju još od građanskog rata i indijanskih ratova u Americi, tokom hladnog rata je imala zadatak da nadzire granicu duž „Gvozdene zavese“ sve do 1991. godine.

Jedinica je učestvovala i u Zalivskom ratu 1990. godine kada je bila razmeštena u Saudijskoj Arabiji, gde se po prvi put posle 45 godina našla u borbi, u okršaju sa iračkim trupama, gde su probili odbrambeni front protivnika za 250 kilometara.

„Konjica“ je 1997. godine dobila zadatak da se rasporedi u Bosni i Hercegovini, a bili su uključeni i u rat u Iraku i Avganistanu.

Ključanje na istoku Evrope

Tokom sastanka koji je održan u ponedeljak u Bukureštu, NATO je najavio i formiranje jedinice koju će činiti pripadnici 10 nacija u Rumuniji, nedaleko od Crnog mora, na kojem se Rusija i Zapad godinama utrkuju za ostvarivanje uticaja.

Odnosi Rusije i Amerike drastično su pogoršani tokom administracije bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, kao i nakon dodatnih sankcije Rusiji ovog leta, nakon kojih je počeo pravi diplomatski rat između dve sile.

Izvor: Blic/ D. K.

Ostavite komentar