SVET

KOMPANIJE KOJE SU NAJVEĆI TROVAČI PRIRODE: Saudi Aramko, Gazprom, ExxonMobil, Shell…

Čak 71 odsto svetske emisije štetnih gasova proizvodi samo 100 kompanija, pokazuje poslednji izveštaj o efektu staklene bašte.

Najveći zagađivači su kompanije koje se bave ekstrakcijom uglja i nafte i proizvodnjom goriva, pokazuje izveštaj „CDP Carbon Majors“.

– 25 korporativnih i državnih entiteta krivo je za oko 51 odsto globalne industrijske štetnih gasova. Ukupno 100 proizvođača je odgovorno za 71 odsto – piše u izveštaju.

Od tih 100 kompanija, 36 su bar delimično u državnom vlasništvu, a među njima su „Saudi Aramko“, „Gazprom“, naftne i industrije uglja Kine, Indije i Irana.

Među privatnim firmama tu su „ExxonMobil“, „Shell“, „BP“, „Chevron“, „Peabody“ i „Total“. Celu listu možete pogledati u izveštaju na ovom linku.

CDP“ je napravio izveštaj na osnovu javno dostupnih statistika o metanu i ugljen dioksidu koji nastaju prilikom proizvodnje i fosilnih goriva ovih proizvođača.

U izveštaju se ne spominje da li se i koliko ove kompanije trude da smanje svoj negativan uticaj na životnu sredinu.

Podaci u izveštaju „CDP“ pokazuju da emisija gasova kao što su metan i ugljendioksid u 28-godišnjem periodu (od 1988. do danas) iznosi isto koliko i u periodu od 237 godina koliko je prošlo od početka industrijske revolucije do 1988. godine.

– Ukoliko se ovaj trend nastavi i tokom narednih 28 godina, globalne temperature bi mogle da se povećaju za čak 4 stepena do kraja ovo veka – navodi se u izveštaju.

Rast temperatura može rezultovati izumiranjem velikog broja biljnih i životinjskih vrsta i globalne nestašice vode i hrane.

Izvor: Blic/ I.Z.K

Ostavite komentar