SRBIJA SVET VESTI

KONTRAUDAR KREMLJA: Rusija blokira „vojsku“ Kosova

Rusija spremna da podrži otvaranje rasprave u Savetu bezbednosti o oružanim snagama. Zaharova: Opasni ciljevi koji su postavljeni kad je Srbija rasparčavana
Foto: Pixabay, agencije

Kako pišu Novosti, zvanična Moskva u četvrtak se javno usprotivila stvaranju vojske takozvanog Kosova i spremna je i politički da podrži napore Beograda da se spreči formiranje oružanih snaga koje su velika pretnja po mir i stabilnost na čitavom Balkanu.

Prema izvorima Novosti, iz diplomatskih krugova, Rusija i njen predsednik Vladimir Putin voljni su da se ovo pitanje otvori i u Savetu bezbednosti UN, ukoliko vlast u Prištini, po nalogu SAD, prekrši Rezoluciju 1244 po kojoj je Kfor jedina legalna oružana formacija u našoj južnoj pokrajini.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u četvrtak je na redovnoj konferenciji za medije objasnila da bi stvaranje tzv. vojske Kosova dodatno zaoštrilo ionako napetu situaciju:

– Formiranje Kosova, način na koji je to urađeno i ciljevi koji su postavljani kad je Srbija rasparčavana i kad je odvojen deo teritorije jedne suverene države, način na koji je na informativnom i političkom planu jačana ta nova formacija, kao i sve do čega je to dovelo predstavlja dodatni i veoma ozbiljan faktor nestabilnosti na evropskom kontinentu.

Prema Rezoluciji 1244, usvojenoj 1999. godine, zahteva se demilitarizacija OVK i dovođenje međunarodnog bezbednosnog prisustva uz znatno učešće Severnoatlantskog pakta sa ovlašćenjem da uspostavi bezbedno okruženje i olakša raseljenim i izbeglicama bezbedan povratak.

Vladislav Jovanović, Foto: Screenshot

Po mišljenju Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije, ukoliko Beograd to želi, Moskva će sasvim izvesno pripomoći i zatražiti raspravu u SB UN, ali, Jovanović smatra da, nezavisno od Rusije, Srbija samostalno mora da zahteva razmatranje ovog pitanja na SB UN. Diskusija pred SB UN povodom tzv. vojske Kosova, dodaje, ne bi mogla da škodi, a mogla bi da udahne život Rezoluciji 1244 koja se podriva na razne načine, pišu Novosti.

– Ta rasprava ne treba da bude napad na SAD, već da bude posvećena grubom kršenju Rezolucije 1244 koja je jedino merodavna kad je KiM u pitanju. Iako od takve diskusije ne treba očekivati da rezultira konkretnim merama, ostalo bi zabeleženo da su registrovane velike razlike u gledanju na Kosovo. Odnosno, da Rusija i Srbija ovo pitanje posmatraju sa pravne tačke gledišta, dok Amerika i neke druge zemlje pristupaju prema praktičnim interesima – kaže Jovanović.

Da bi Priština dobila oružane snage, inače, morao bi da se promeni ustav Kosova, za šta su neophodni i glasovi srpskih poslanika u kosovskom parlamentu. Zbog toga je u sredu u Beogradu američki zvaničnik Ves Mičel, dajući podršku za formiranje „profesionalne vojske Kosova“ rekao da je za to potrebna i promena ustava, ali i da niko nema „pravo veta na to“.

Momir Stojanović, Foto: Screenshot

Nekadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović, međutim, podseća za Novosti,  da su za vojsku nepremostiva brana upravo glasovi srpskih poslanika, ukoliko se svi budu izjasnili protiv. Stojanović primećuje i da dok Amerika najavljuje „kosovsku vojsku“, Evropa ćuti:

– S obzirom na to da je naša zemlja opredeljena za ulazak u EU, od Unije treba tražiti da se izjasni gleda li blagonaklono na nameru Prištine. A, aspiracije SAD su jasne još otkad je formirana baza Bondstil. Nisu oni tamo izgradili čitav grad da bi se odatle povukli. Njihova težnja je da kad se formira vojska Kosova, zaokruže priču pristupanjem Kosova u NATO.

SIMIĆ: MOŽE SAMO KFOR

ZA Srbe na KiM i Srpsku listu Kfor je jedina legalna oružana vojna sila na KiM. Oni su došli uz saglasnost države Srbije i u skladu sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom SB UN 1244 i kao jedina vojna snaga na KiM predviđaju i povratak do hiljadu pripadnika srpske vojske uz saglasnost Kfora. Nikava „kosovska vojska“ se ne spominje ni u jednom međunarodno priznatom dokumentu – kaže za „Novosti“ portparol i poslanik Srpske liste Igor Simić.

Izvor: Novosti/ D. R. ĐORĐEVIĆ

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar