SVET VESTI

Levičar Andres Manuel Lopes Obrador pobedio na izborima u Meksiku

Levičar Andres Manuel Lopes Obrador – Amlo, bivši gradonačelnik Meksiko Sitija, proglasio je pobedu na opštim izborima u Meksiku, i pozvao je na pomirenje posle „istorijskog dana“.

Lopes Obrador najavio je da dolazi vreme korenitih promena, ali da će pojedinačna prava i imovina biti garantovani. Levičar je obećao da će poštovati autonomiju Banke Meksika, navodeći da će njegova vlada održati finansijsku i fiskalnu disciplinu.

On je rekao da će svi ugovori o energetskoj reformi biti pregledani zbog eventualne korupcije ili nezakonitosti, ali da neće biti konfiskacije ili ekspropijacije imovine.

Lopes Obrador se obratio biračima nedugo nakon zatvaranja birališta i rekao je da posle preliminarnog glasanja vodi sa preko 50 odsto glasova, što nije zabeleženo u Meksiku poslednjih godina.

Predsednik Enrike Penja Nijeta je u televizijskom obraćanju čestitao Lopesu Obradoru pobedu na izborima.

Milioni običnih Meksikanaca gnevni su na predsednika Enrikea Penju Nijeta i njegovu administraciju, pre svega zbog lošeg stanja ekonomije i rasprostranjenosti korupcije, kriminala i nekažnjivosti.

Predsednik Meksika bira se na period od šest godina, a na dužnost će stupiti 1. decembra. Neće imati pravo ponovog kandidovanja na izborima 2024. godine.

Pravo glasa imalo je 88 miliona birača, a na prethodnim predsedničkim izborima 2012. godine glasalo je nešto više od 50 miliona Meksikanaca.

Izvor: N1

Ostavite komentar