Kanada legalizovala kanabis
SVET

List marihuane na zastavi estonskog grada Kanepi

Estonski grad Kanepi od sada će kao simbol na svojoj novoj zastavi imati list kanabisa, što su gradske vlasti odlučile nakon onlajn ankete sprovedene među stanovništvom.

Ime grada i regiona Kanepi, na jugoistoku Estonije, potiče od estonske reči „kanep“ koja znači marihuana.

Stanovnici ovog područja tradicionalno uzgajaju marihuanu i industrijsku konoplju, koje se koriste za izradu proizvoda kao što su odeća, ulje i užad. Iako je anketa izazvala kontroverze, s obzirom na to da je bilo 15.000 glasova na području sa samo 5.000 stanovnika, od čega je 12.000 bilo za usvajanje novog simbola na zastavi, predsednik gradskog saveta Kaido Koiv je rekao da je odluka rezultat „veoma demokratskog“ procesa, preneo je Rojters.

Na sastanku gradskog veća, lokalna vlada je malom većinom usvojila odluku o zastavi: devet članova veća je glasalo za, a osam protiv. Ova opština je nastala u julu prošle godine spajanjem tri prethodno odvojena distrikta, a nakon toga su stanovnici dobili priliku da glasaju o novom simbolu koji će je predstavljati. Inače, u Estoniji je posedovanje malih količina marihuane za ličnu upotrebu krivično delo za koje sledi novčana kazna.

Izvor: Danas

Ostavite komentar