POLITIKA SVET

Maduro: Prekidam diplomatske i političke odnose sa imperijalističkom vladom SAD. Napolje!

Venecuela prekinula diplomatske odnose sa SAD

Maduro: Prekidam diplomatske i političke odnose sa imperijalističkom vladom SAD. Napolje!

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da njegova zemlja prekida diplomatske odnose sa SAD.

On je ovo izjavio nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao lidera opozicije Huana Gaida za prelaznog predsednika Venecuele.

„Odlučio sam da prekinem diplomatske i političke odnose sa imperijalističkom vladom SAD. Napolje! Neka svi napuste Venecuelu, ovde postoji ponos“, rekao je Maduro koji je dao rok od 72 sata da diplomate napuste zemlju.

Maduro je svoju odluku najavio obraćajući se okupljenima sa balkona predsedničke palate u Karakasu. VIDEO

Predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, Huan Gaido proglasio se večeras „prelaznim predsednikom“ države, pred nekoliko hiljada okupljenih pristalica opozicije u Karakasu.

„Zvanično se zaklinjem da ću preuzeti ovlašćenja izvršne vlasti kao predsednik Venecuele kako bismo dobili prelaznu vladu i slobodne izbore“, rekao je Gaido na skupu.

Među prvima je reagovao Tramp koji je izrazio podršku Gaidu. „Danas zvanično priznajem predsednika parlamenta Venecuele Huana Gaida za prelaznog predsednika Venecuele“, navodi se u Trampovom saopštenju.

Potom je nekoliko zemalja, među kojima Brazil, Peru, Kanada, Paragvaj, Meksiko i Kolumbija, priznalo Gaida za prelaznog predsednika Venecuele.

Izvor: Danas  Foto: Screenshot

Ostavite komentar