SVET

MOK ukinuo suspenziju Rusiji

Olimpijski komitet Rusije (ROC) saopštio je danas da mu je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ukinuo supenziju i obnovio sva njegova prava u toj organizaciji.
Foto: Arhiv KP

Olimpijski komitet Rusije suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na Igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom „olimpijski sportisti iz Rusije“, uz olimpijsku himnu.

Pre početka ceremonije zatvaranja Igara u Pjongčangu MOK je saopštio da će ukinuti suspenziju Rusiji ako njeni sportisti više ne budu kršili anti doping praila.

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov rekao je da je MOK jutros pismom obavestio ROC da je suspenzija ukinuta.

„Ruski olimpijski komitet je u potpunosti obnovio svoja prava. Zahvalan sam našim sportistima koji su mogli da učestvuju uprkos provokacijama. Hvala navijačima koji nisu prešli liniju, posle čega bismo bili kažnjeni. Današnja odluka MOK je veoma važna za nas. Mi smo punopravni član olimpijske porodice“, rekao je Žukov, prenela je agencija TASS.

MOK još nije zvanično objavio odluku.

Ruski tim u Pjongčangu je osvojio 17 medalja, od čega dve zlatne.

Dvoje od 168 ruskih sportista u Pjongčangu bili su pozitivni na doping, takmičar u karlingu Aleksandar Krušelnicki, koji je vratio bronzanu medalju osvojenu u mešovitoj konkurenciji i Nadežda Sergeeva, koja se takmičila u bobu. Oboje su diskvalifikovani.

Izvor: Beta

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar