SVET

Načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije: Mete će nam biti zemlje sa američkim raketama

Države u kojima su postavljeni američki raketni sistemi odbrane biće na meti Rusije, ukoliko se SAD povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), izjavio je danas načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije Valeri Gerasimov na sastanku sa inostranim vojnim atašeima.

Načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije: Mete će nam biti zemlje sa američkim raketama
Screenshot

– Želim da pošaljem poruku vašim rukovodstvima, ako se INF prekrši, nećemo ostati bez odgovora. Kao vojni profesionalci, trebalo bi da znate da meta nije teritorija SAD, već da će države u kojima se nalaze raketni sistemi SAD sa raketama srednjeg i kratkog dometa postati mete za rusku odmazdu – rekao je Gerasimov, prenosi TAS S.

Načelnik Generalštaba Rusije smatra da će saopštenje američkog predsednika Donalda Trampa da napusti INF loše uticati na globalnu stratešku stabilnost.

– Ovo vidimo kao veoma opasan korak, koji može negativno da utiče i na evropsku bezbednost i na stratešku stabilnost uopšte – rekao je Gerasimov.

Prema njegovim rečima, SAD optužuju Rusiju za kršenje INF-a, ali je u stvarnosti situacija drugačija.

– Optužbe protiv Rusije su pokušaj da se zamaskira prava situacija. Prava situacija je da Rusija od 2000. godine poziva Vašington da prekine sa praksom korišćenja raketnih meta, odnosno simuliranje balističkih raketa srednjeg i kratkog dometa tokom testiranja antibalističkih raketnih sistema, što sporazum zabranjuje –  rekao je Gerasimov, prenosi TAS S.

Američki vertikalni lansirni sistem „MK-41“ postavljen u Rumuniji i Poljskoj može da lansira krstareće rakete srednjeg i kratkog dometa, što je „direktno kršenje“ INF-a.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo juče je postavio Rusiji ultimatum od 60 dana po pitanju INF, iznevši tvrdnje da Rusija „vara“ u svojoj kontroli oružja.

Kako je rekao, više ne postoji strateški smisao da SAD budu jedina država koja će poštovati INF, a da će evropske države obavestiti o svojim sledećim koracima, prenosi Rojters.

Poručio je da samo Rusija može da spase INF, prizna da je kršila sporazum, a potom ponovo počne da ga poštuje.U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primorane da započnu izlazak iz INF-a koji će trajati šest meseci.

Na Pompeove tvrdnje reagovala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odbacivši tvrdnje SAD da Rusija krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

– Rusija se strogo pridržava sporazuma i američka strana to zna – rekla je Zaharova, prenosi AP.

Tramp je krajem oktobra saopštio da će se Vašington povući iz INF-a zato što ga je Rusija navodno već prekršila.

INF je stupio na snagu 1. juna 1988. godine i odnosi se na rakete srednjeg dometa (1.000 – 5.000 kilometara) i na rakete kratkog dometa (500 – 1.000 kilometara).

Izvor: Vesti online

Ostavite komentar