SVET

„Naša je nacionalna dužnost da SILUJEMO žene koje se provokativno oblače“

Egipatski advokat je izazvao bes javnosti kada je u televizijskoj emisiji rekao da je „nacionalna dužnost“ da se seksualno uznemiravaju i siluju devojke koje nose provokativnu odeću poput iscepanih farmerki.
Foto: Screenshot/ Twitter

Ovaj istaknuti ekstremista je to rekao u emisiji u kojoj se debatovalo o zakonu o prostituciji.

– Da li ste srećni kada vidite devojku da hoda ulicom dok joj se vidi pola zadnjice. Ja kažem da kada devojka hoda tako, seksualno uznemiravanje je patriotska dužnost, a nacionalna dužnost je da je siluju – rekao je on.

Njegovi komentari su izazvali bes u zemlji i egipatsko Nacionalno veće za žene je najavio tužbu protiv televizije „Al Asema“.

Takođe će zatražiti od ostalih medija da se uzdrže od pozivanja u goste individua čiji komentari pozivaju na nasilje nad ženama.

Veće je najavilo i tužbu protiv Al Vaša i zatražiti objašnjenje za njegovu izjavu.

– Svi članovi veća osuđuju ovu izjavu koja eksplicitno promoviše silovanje i seksualno uznemiravanje – navodi se u saopštenju

Maja Morsi, čelnica veća, rekla je da njegovi komentari predstavljaju kršenje egipatskog ustava.

Izjava Al Vaša je usledila nakon što je egipatski glavni grad Kairo prošlog meseca proglašen „najopasnijim“ megapolisom po žene.

Al Vaš je i prošle godine bio u centru pažnje javnosti nakon debate sa jednim liberalnim učenjakom koga je gađao cipelom jer je rekao da „žene ne moraju da pokrivaju glave velom“.

Taj incident je prersatao u pravu tuču u televizijskom studiju, a letele su i stolice.

Al Vaš se protivi da žene budu sudije.

– Ako žena postane sudije, zašto ne postane i muftija? Zašto svi ne odemo u pakao? Hoće li mi žena izreći fatvu dok ima menstruaciju?! – rekao je on.

Izvor: Blic

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar