SVET

Natali Portman dobitnica jevrejske Nobelove nagrade

Holivudska glumica i oskarovka Natali Portman nagrađena je izraelskom nagradom Geneza za 2018. godinu, u znak priznanja za posvećenost socijalnim pitanjima i dubokoj vezi sa svojim jevrejskim i izraelskim korenima, naveli su organizatori.
Foto: Screenshot/ Youtube

Nagrada od milion dolara poznata i kao „jevrejska Nobelova nagrada“ daje se svake godine osobi koja se smatra inspiracijom za sledeću generaciju Jevreja zbog svojih profesionalnih dostignuća i posvećenosti jevrejskim vrednostima.

Glumica je rekla da je „duboko dirnuta“ tim priznanjem.

„Ponosna sam na svoje izraelske korene i jevrejsko nasleđe. Oni su ključni deo onoga što sam ja“, navela je Portman u saopštenju, dodavši da će iskoristiti novac od nagrade da učini drugačijim život žena u Izraelu i šire.

Ona je rođena u Izraelu, a u SAD se preselila kao mlada devojka i od deteta glumice izrasla u priznatu zvezdu.

Osvojila je Oskara 2011. godine za svoju ulogu u filmu „Crni labud“, a 2015. godine je režirala i glumila u filmu „Priča o ljubavi i tami“, filmu na hebrejskom jeziku snimanom u Izraelu po romanu Amosa Oza.

U obrazloženju dodele nagrade navedena je njena uloga u borbi za rodnu jednakost, protiv siromaštva, oblasti mikrofinansiranja i prava životinja.

„Ona je primer ključnih osobina jevrejskog karaktera i vrednosti jevrejskog naroda – upornosti i teškog rada, težnje izuzetnosti, intelektualne radoznalosti i iskrene želje da doprinese da svet postane bolji“, rekao je Stan Polivec, jedan od osnivača i predsedavajući fondacije nagrade, proglasivši je primerom za ugled za milione mladih Jevreja širom sveta.

Fondacija je najavila da će novac od nagrade uložiti u promovisanje obrazovanja, ekonomskog napredovanja, zdravlja i političkog učešća žena, a značajan deo daće se za jednakost žena u Izraelu.

Očekuje se da će nagradu glumici uručiti izraelski premijer Benjamin Netanjahu u Jerusalimu u junu.

Nagrada je inagurisana pre tri godine, a Natali Portman je peta dobitnica, a prva žena koja je dobila nagradu.

Prethodni dobitnici su bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, glumac Majkl Daglas, violinista Icak Perlman i vajar Aniš Kapur.

Izvor: Beta/ N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar