Navaljni uhapšen odmah po izlasku iz zatvora
SVET VESTI

Navaljni uhapšen odmah po izlasku iz zatvora

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni je ponovo priveden samo nekoliko minuta nakon što je izašao iz zatvora odsluživši kaznu od 30 dana, kažu njegove kolege. On treba da se pojavi pred sudom, a optužen je da je prekršio zakon o protestima i čeka ga 20 dana u zatvoru ili novčana kazna.

Navaljni uhapšen odmah po izlasku iz zatvora
Foto: EPA-EFE YURI KOCHETKOV

Kazna koju je Navaljni upravo odslužio je bila zbog planiranja neodobrenih demonstracija protiv vlade u januaru ove godine.

Ovaj 42-godišnji političar je već dugo bio najslavnije lice ruske opozicije predsedniku Vladimiru Putinu. Navaljni i njegove pristalice tvrde da je pritisak kojem je on izložen politički motivisan.

Proteklih sedmica, ovaj opozicioni političar je zatražio da se širom zemlje održe protesti protiv planova vlade da podigne starosnu granicu za penzije u Rusiji, što je veoma nepopularna reforma koja je podstakla nezadovoljstvo vladom i umanjila Putinovu popularnost.

Početkom ovog meseca, šef ruske Nacionalne garde Viktor Zolotov je pretio da će od Navaljnija napraviti „sočan biftek“, nakon što je ovaj politički aktivista objavio navode o obimnoj korupciji unutar Nacionalne garde.

Navaljni je Putinovu stranku nazvao mestom „pokvarenjaka i lopova“, optuživši predsednički sistem da „isisava krv iz Rusije“ i obećao da će uništiti „feudalnu državu“ koja je u izgradnji.

Kremlj poriče sve optužbe. Vlasti su Navaljniju zabranile da se kandiduje za ovogodišnje predsedničke izbore zbog toga što ga je ruski sud optužio za proneveru.

Izvor: Danas/ D. J.

Ostavite komentar