SVET

Netanijahu: Soroš finansira proteste protiv Izraela

Izraelski premijer optužio je mađarskog milijardera jevrejskog porekla Džordža Soroša da organizuje kampanju protesta protiv izraelskog plana o deportaciji hiljada africkih migranata.

„Džordž Soroš finansira proteste. Obama je deportovao dva miliona migranata, niko ništa nije rekao“, rekao je Netanijahu na sednici vlade, prenosi izraelski „Haarec“.

On je tako odgovorio na izjavu ministra Ofira Akunisa koji je rekao da su nedavne proteste organizovali ekstremni levičari uz finansijsku podršku evropskih zemalja.

List podseća da je mađarski premijer Viktor Orban prošle godine vodio kampanju protiv Soroša optužujući ga da koristi svoje bogatstvo, moć, uticaj i mrežu nevladinih organizacija da naseli milione migranata u Mađarskoj i Evropskoj uniji.

AP prenosi da je oko 40.000 migranata, od kojih su skoro svi iz Eritreje i Sudana, poslednjih godina stiglo u Izrael bežeći od opasnosti i tražeći nove životne prilike.

Agencija prenosi da su planovi za deportaciju izazvali besne reakcije u Izraelu gde su grupe pilota, doktora, pisaca, rabina i preživelih žrtava Holokausta apelovali na vlasti da ih obustave, tvrdeći da deportacije nisu etičke i da će narušiti sliku Izraela kao utočišta za jevrejske migrante.

Izvor: Blic

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar