SVET VESTI

Novi svetski skandal: Kraljica, Tramp, Trudo, Guzenbauer… Ofšor računi i izbegavanje poreza

Međunarodno udruženje novinara (ICJI) objavilo je novo veliko istraživanje o imovini svetskih moćnika, skrivenim fondovima, ofšor računima i izbegavanju poreza.
Ilustracija Jutarnji GLASnik, Printscreen/ Agencije, Twitter

U pitanju je 13,4 miliona dokumenata pod zajedničkim imenom „Rajski papiri“, a kako navode istraživači, u njima se između ostalog govori o vezama saradnika Donalda Trampa i Rusa, ofšor sredstvima britanske kraljice, tajnim poslovima bliskog saradnika kanadskog premijera Džastina Trudoa, ali i o još 120 političara i moćnika.

Takođe, u papirima se spominju veliki brendovi i internacionalne kompanije kao što su Epl, Najk i Uber, kao i veze politike, privatnih bogatstava i korporativnih giganata, načini za izbegavanje poreza i „maštoviti manevri“ njihovih knjigovođa.

Između ostalog, govori se o novcu koji je Trampov saradnik dobijao od energetske kompanije iz Rusije čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina, o milionima dolara koje je preko ofšor kompanija ulagala kraljica Elizabeta Druga, o poslovima bivšeg američkog generala Veslija Klarka, o Alfredu Guzenbaueru, koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao savetnik srpskih vlasti, ali i o novcu koji su ruski tajkuni upumpali u Fejsbuk i Tviter…

Kao i prethodno veliko otkriće koje su istraživali novinari više od 100 redakcija okupljeni pod kapom ICJI, , tzv. „Panamski papiri“, ključne dokumente je i ovog puta dobio nemački „Zidojče cajtung“.

I ovog puta novinari ističu da se u papirima spominju legalna poslovanja preko ofšor kompanija i fondova, kao i da spominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon.

Na svom sajtu ICJI navodi ključna otkrića „Rajskih papira“:
  • ofšor aktivnosti 120 političara i svetskih lidera, među kojima su i britanska kraljica i 13 bliskih saradnika i donatora predsednika SAD
  • „poreske vratolomije“ više od 100 multinacionalnih korporacija, među kojima su Najk, Epl i proizvođač botoksa Alergan
  • otkrivaju se velike kupovine korporacija u Africi i Aziji, preko Mauricijusa i Singapura zbog poreskih olakšica
  • detalji o tome kako vlasnici aviona i jahti, među kojima su pripadnici svetskog plemstva i sportske zvezde, koriste Ostrvo Men kako bi izbegavali poreze na luksuz i pokretnu imovinu
  • otkriće o tajnim poslovima i skrivenim kompanijama povezanim sa korporacijom Glenkor

Izvor: B92

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

 

Ostavite komentar