SVET

Novo ime Makedonije: „Republika Nova Makedonija“?

Atina i Skoplje su se navodno dogovorile da Makedonija promeni ime u „Republika Nova Makedonija“, piše grčki dnevni list „Proto tema“ pozivajući se na albanski portal infoscip.com.
Foto. Pixabay

O ovome se piše u trenutku kada se zamenik premijera Makedonije, Albanac Bujar Osmani, nalaziu u poseti Atini.

Albanski portal se poziva na „pouzdane grčke izvore“ i navodi da je novi dogovoreni pun zvaničan naziv države „Republika Nova Makedonija“, ili skraćeno „Nova Makedonija“, a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku, prenosi Proto tema.

Novi naziv za makedonski jezik je na makedonskom „savremen makedonski jezik“ što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi „slavomakedonski jezik“, navodi list, pozivajući se na albanski portal.

Naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom „makedonsko/makedonska“, dok je na ostalim jezicima „novomakedonsko/novomakedonska“.

Novi naziv crkve je „Nova makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija“, sem na grčkom, na kojem se ona naziva „Pravoslavna crkva Nove Makedonije – Ohridska arhiepiskopija“.

Prema albanskom sajtu o „nacionalnom identitetu“ će se još pregovarati.

Predviđeno je da će se građani na makedonskom i dalje nazivati „Makedonci“, na engleskom „Etnički Makedonci“, a na grčkom „Slavomakedonci“.

Osmani je ranije danas novinarima u Atini rekao da za sada ne postoji dogovor o rešenju, da su u toku razgovori i da se čeka medijator Metju Nimic da dođe krajem meseca.

On kaže da su vesti o različitim imenima ili predlozima špekulacije, prenosi MIA.

Osmani je u Atini razgovarao sa šefom diplomatije Grčke Nikosom Kocijasom.

Inace, Grčka i Makedonija treba da, kasnije ovog meseca, održe novu rundu pregovora sa posrednikom UN.

Sastanak bi trebalo da bude 17. januara.

Izvor: Novosti

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar