Odmazda Kine zbog većih carina SAD
EKONOMIJA SVET

Odmazda Kine zbog većih carina SAD

Odmazda Kine zbog većih carina SAD

PEKING– Kina nema drugog izbora osim odmazde za najnoviju rundu američkih tarifa kako bi zaštitila svoja prava i interese u svetu slobodne trgovine, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo trgovine.

Odmazda Kine zbog većih carina SAD
Pixabay

Iako se u saopštenju ne navodi vremenski okvir ili detalji o vrsti odmazde, SAD su direktno označene kao krivac za unošenje neizvesnosti u odnose između dve zemlje, ocenjuje CNBC.

„SAD insistiraju na povećanju tarifa, što unosi novu neizvesnost u pregovore između dve strane. Nadamo se da će SAD prepoznati potencijalne negativne posledice takvih akcija i preduzeti ubedljive mere kako bi na pravovremen način popravile situaciju”, dodaje se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Kinesko Ministarstvo dodaje i da SAD nisu bile „iskrene”, uz ocenu da su pregovori na ravnopravnoj osnovi jedini način za rešavanje spornih pitanja.

„Kina ne može prihvatiti aktuelne jednostrane trgovinske akcije SAD”, izjavio je portparol tog ministarstva Geng Šuang, a prenosi Rojters.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvešće od naredne sedmice tarife na više od 200 milijardi dolara uvozne robe iz Kine, što će zaoštriti trgovinski konflikt između dve najveće ekonomije sveta i poskupeti proizvode za široku potrošnju, od ručnih torbica do guma za bicikle.

Na početku tarife će iznositi 10 odsto, a od 1. januara 2019. godine će biti povećane na 25 procenata, izveštava agencija AP, prenosi Tanjug.

Tramp je sinoć najavio ovaj potez koji će sigurno intenzivirati neprijateljstvo između Vašingtona i Pekinga, ocenjuju mediji.

Tanjug

Ostavite komentar