Orban: Naša domovina nije kuća za prolazak niti prihvatni logor
SVET

ORBANIZOVANJE – To nije korak napred, to je panika pred najveću svetsku krizu.

Otvorene simpatije nekih prema pobedi Viktora Orbana na mađarskim parlamentarnim izborima, blago rečeno, potsećaju na budalastu viku povodom Trampove pobede.
Foto: Screenshot/ Reuters tv

Tačno je da će EU pretrpeti udarac, tačno je da će mađarski premijer nastaviti da se kreće putem otvorenog suprotstavljanja volji Brisela.

No, dužni smo reći i da je Orban, najblaže rečeno, revanšista.

Mnogi u njegovoj politici vide jasne zametke otvorenog militantnog fašizma. Dovoljno je ponoviti reči zvaničnih saopštenja i mađarskih spikera na TV da se: „… Izbori održavaju u Mađarskoj i mađarskim zemljama.“.

Ako neko ne zna koje su to zemlje, nabrojmo ih: Transilvanija (Erdelj), Vojvodina, Prekomurje, južna Slovačka, Transkarpatje. Redom su danas pod sumnjivim suverenitetom Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke i Ukrajine.

Nije da režimi i vlasti tih zemalja zaslužuju bilo kakvu podršku, naprotiv, potrebno ih je pobacati na smetlište istorije – ipak mađarski revanšizam ne miruje.

Baš kako je delovanje Trampa ostavilo bez reči njegove „navijače“, Orbanova će pobeda pre izazvati zagrcnjavanje onih koji mu čestitaju kada, sa novom snagom, krene u svoje političke projekte, nego što će ih obradovati.

Mađari su, eto, umesto liberala izabrali sakrivene fašiste.To nije korak napred, to je panika pred najveću svetsku krizu.

Koral

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar