Pobeda Kurca u Austriji

OVP je, prema 42,4 odsto prebrojanih birališta osvojio 30,2 odsto glasova, što je, u odnosu na prošle izbore održanih 2013.godine, plus od 6,3 odsto
Foto: Tanjug

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobedila je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi rezultati sa birališta.

Kurc bi, na osnovu ishoda izbora mogao postati najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade u svetu.

OVP je, prema 42,4 odsto prebrojanih birališta osvojio 30,2 odsto glasova, što je, u odnosu na prošle izbore održanih 2013.godine, plus od 6,3 odsto.

Time je OVP, nakon dugo godina, ponovo dospela na prvo mesto političke scene Austrije.

Na drugoj poziciji je Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea koja je osvojila 26,8 odsto glasova, što je dobitak od +6,3 procenata.

Tek na trećoj poziciji nalazi se Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,3 odsto, za 0,6 odsto manje nego pre četiri godine.

U parlament ulazi još Neos koji je osvojio 5,3 odsto (+0,3 procenata), a očekuje se da će u poslaničkim klupama ostati i Zeleni,koji su osvojili 4,9 odsto, ali koji su pretrpeli najveći gubitak sa -7,5 odsto.

Takođe bi i Lista Pilc mogla ući u skupštinu, pošto je za sada osvojila 4,3 odsto.

Za sada su prebrojani glasovi pre svega u ruralnim delovima Austrije, tako da se još očekuju glasovi iz velikih gradova, koji mogu promeniti redosled, izuzev na samom vrhu.

Na ovim izborima o drugoj poziciji, ali i partijama koje će preći cenzus odlučiće glasački listići predati putem pošte.

Naime, više od 800.000 glasačkih listića za glasanje putem pošte naručeno je za ove izbore, što je 14 odsto glasačkog tela.

Glasovi predati putem pošte, koji će se prebrojati tek od sutra, mogu uticati na konačan rezultat, posebno o pitanju ko prelazi, a ko ne prelazi cenzus od četiri odsto.

ŠVARCENEGER PODRŽAO KURCA

Poznati holivudski glumac poreklom iz Austrije, Arnold Švarceneger, javno je podržao Narodnu partiju Austrije (OVP) i njenog lidera Sebastijana Kurca na današnjim parlamentarnim izborima.

„Terminator“, kako ga nazivaju po jednoj od njegovih najznačajnijih uloga, podršku Kurcu dao je preko video poruke, koju je uputio Hermanu Šicenhoferu povodom njegovog 70-og rođendana.

U toj poruci on je poželeo da OVP i Kurc pobede na današnjim izborima.

„Nadam se da će sve dobro proći za OVP. Puno seće Kurcu, mnogo uspeha“, naglasio je on.

LUNAČEK: DA NE DOĐE DO KOALICIJE SA FPO

Nosilac liste stranke Zelenih Ulrike Lunaček izrazila je danas, nakon što je glasala na prevremenim parlamentarnim izborima u Austriji, nadu da neće doći do ulaska Slobodarske partije (FPO) u novu austrijsku vladu, jer bi to bilo problematično za zemlju, koja bi bila dovedena u tešku međunarodnu poziciju.

Lunaček je, u izjavi novinarima, izrazila uverenje da će Zeleni ostvariti bolji rezultat nego što pokazuju istraživanja, a svoje uverenje zasniva na mnogim pdorškama koje je dobila tokom predizborne kampanje.

Naime, istraživanja javnog mnjenja ukazivala su na to da Zeleni svakako neće na današnjim izborima moći da ostanu dvocifreni, već i da će morati da strepe za prelazak cenzusa.

U stranci je došlo do cepanja, odnosno odlaska značjanog funkcionera, koji je obeležio delovanje stranke u parlamentu, Petera Pilca, koji je osnovao zasebnu listu.

„Nadam se da će mnogo ljudi izaći na glasanje i da će se u poslednjem trenutku odlučiti za nas. Tu pre svega mislim na one koji u srcu razmišljaju zeleno, ali su nesigurni“, kazala je Lunaček, koja je druga od lidera parlamentarnih partija koja je izašla danas na glasanje.

ŠTROLC: U NOVOJ VLADI MORAJU BITI NOVE SNAGE

U novoj vladi Austrije treba da bude više novih snaga, poželeo je danas šef Neos-a Matijas Štrolc, koji je prvi od lidera parlamentarnih stranaka jutros glasao u Beču.

On je, nakon što je glasao u 9.40 sati, novinarima kazao da je Neos spreman, ako se za to ukaže potreba, preuzme odgovornost, odnosno pregovara o ulasku u vladu.

Štrolc, čijoj stranci se prognozira svakako prelazak cenzusa od četiri odsto, veruje da bi njegova stranka mogla ići ka dvocifrenom rezultatu.

„Uveren sam da ćemo iz ovih izbora izaći snažniji. Verujem da ćemo se kretati ka dvocifrenom rezultatu, iako možda ne uspemo da do njega dođemo“, objasnio je on.

Izrazio je uverenje da će nakon današnjih izbora biti izneđenja.

Neos, kako je naglasio, spreman je da uđe u vladu, jer su strukture problem u Austriji.

„Dokazali smo da smo odlučni i spremni da budemo snažan glas u opoziciji. To ćemo i ostati, ali ako postoji potreba pregovaraćemo i o ulasku u vladu. Ako ne uspeju tri opcije – crveno-crna, crveno-plava ili crno-plava, za koje smatram da su sve loše, mi smo spremni da preuzmemo ozbiljnu ulogu, na osnovu poverenja koje dobijemo od građana“, istakao je on.

Štrolc je naglasio da bi progresivna tročlana vlada bila pravi put, dodajući da je neophodno imati više novih snaga.

Inače, u Austriji nisu do sada bile vlade sastavljene od koalicije tri stranaka, što se ovde smatra veoma teško održivim.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor