SVET VESTI

Potvrđana pobeda Erdogana

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dobio je više od 50 odsto glasova na jučerašnjim izborima, saopštila je izborna komisija.

Foto: Tanjug / Presidency Press Service via AP

„Prema rezultatima, Redžep Tajip Erdogan je dobio apsolutnu većinu važećih glasova“, rekao je predsednik izborne komisije Sadi Given na konferenciji u Ankari.

Ta Givenova izjava je u sedištu Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) dočekana radosnim uzvicima.

On je naveo da je u sistemu komisije do sada registrovano 97,7 odsto glasova, kao i da glasovi koji tek treba da budu obrađeni nisu dovoljni da izbore odvedu u drugi krug.

Given nije iznosio tačne rezultate, ali je agencija Anadolija prenela da je turski lider osvojio oko 52,5 odsto glasova.

Turci su juče glasali i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima, a borba se vodila između Erdogana, koji već 15 godina dominira političkom scenom, i opozicije odlučne da ga najzad zaustavi.

Prema navodima Anadolije, AKP i njen nacionalistički saveznik MHP sačuvali su parlamentarnu većinu sa oko 53,6 odsto glasova.

Izbori su bili izuzetno važni jer su od danas na snazi ustavne promene kojima je Turska prešla s parlamentarnog na predsednički sistem vlasti, čime su šefu države značajno uvećana ovlašćenja.

Izvor: N1

Ostavite komentar