SVET

Predsednik Irana: Tramp će u sukobu s Iranom proći kao Sadam Husein

Predsednik Irana: Tramp će u sukobu s Iranom proći kao Sadam Husein

Predsjednik SAD-a neće uspjeti ostvariti cilj u sukobu s Islamskom Republikom, baš kao ni nekadašnji irački vođa, kaže predsjednik Irana.

Predsednik Irana: Tramp će u sukobu s Iranom proći kao Sadam Husein
Screenshot

Predsjednik Irana Hassan Rouhani je izjavio u subotu da predsjednik SAD-a Donald Trump neće uspjeti ostvariti svoj cilj u sukobu s Islamskom Republikom, baš kako to nije uspjelo ni nekadašnjem iračkom vođi Saddamu Husseinu.

Agencija Reuters navodi da je Rouhani aludirao na rat dvije bliskoistočne sile 80-ih godina prošlog vijeka.

„Isto će se dogoditi i Trumpu. Amerika će doživeti istu sudbinu kao i Saddam Hussein“, poručio je Rouhani u govoru koji je prenošen uživo na iranskoj državnoj televiziji, povodom godišnjice početka Iransko-iračkog rata, koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

„Iran neće odustati od odbrambenog naoružanja… uključujući naše reakete zbog kojih Amerika toliko bjesni“, dodao je Ruohani.

Zarif: SAD je prijetnja za globalnu zajednicu
Dan ranije je ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif poručio preko Twittera da Trumpova administracij predstavlja prijetnju po Bliski Istok i uopće za globalnu zajednicu.

„Istina je da postoji stvarna prijetnja po našu regiju i po međunarodni mir i bezbjednost. Ta prijetnja dolazi od osjećaja Trumpove administracije da su povlašteni da destabiliziraju svijet, zajedno sa saučesnicima u našoj regiji“, poručio je Zarif.

On je istakao da se SAD mora početi „ponašati kao normalna država“, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Foto: EPA

Izvor: Al Jazeera

Ostavite komentar