SVET VESTI

Preminuo Kofi Anan

Preminuo Kofi Anan

Nekadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan preminuo je u 81. godini, prenosi BBC, pozivajući se na međunarodne diplomate.

Anan je bio prvi crnac na mestu vodećeg svetskog diplomate, a na toj poziciji bio je u dva mandata, od 1997. do 2006. godine.

Kasnije je bio specijalni izaslanik UN za Siriju, gde se zalagao za mirno rešenje sukoba.

Za svoj humanitarni rad je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Gotovo celu karijeru je proveo radeći za različita tela UN, a pre nego što je postao generalni sekretar bio je šef za mirovne operacije i specijalni izaslanik za bivšu Jugoslaviju.

Tokom njegovog mandata generalnog sekretara su se desili neki od najvećih neuspeha i skandala u UN i to je bio jedan od najnemirnijih perioda od osnivanja te organizacije, a dok je, pre toga, bio na čelu mirovnih operacija desili su se genocid u Ruandi 1994. i masakr u Srebrenici 1995. godine.

Anan je rođen 8. aprila 1938. godine u Gani, kao sin provincijskog guvernera i unuk dvojice plemenskih vođa.

Zvaničnici UN izrazili žaljenje: Bio je prijatelj i lider
Screenshot/ Youtube

Generalni sekretar Ujedninjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izrazio je žaljenje zbog smrti bivšeg šefa UN Kofija Anana rekavši za njega da je uveo tu organizaciju u novi milenijum uz dostojanstvo i odlučnost.

Gutereš je rekao da je Kofi Anan na „mnoge načine“ bio sinonim za Ujedinjene nacije.

„Kao i mnogi drugi, ponosno sam nazivao Kofija Anana dobrim prijateljem i mentorom“, izjavio je generalni sekretar UN.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein izjavio je da je Anan bio „prijatelj hiljadama (ljudi) i lider miliona“.

„U svetu ispunjenom liderima koju su sve osim toga, naš gubitak, svetski gubitak, postaje još bolniji“, rekao je El Husein.

Predsednik Gane Nana Akufo-Ado saopštio je da će zastave Gane biti spuštene na pola koplja u toj državi i diplomatskim predstavništvima širom sveta u znak žalosti zbog smrti „jednog od najvećih sunarodnika“.

Vlada i narod Gane „duboko su ožalošćeni vešću o njegovoj smrti u Bernu, u Švajcarskoj“, naveo je predsednik Gane na društvenoj mreži Tviter (Twitter).

Organizacija „Mudraci“ (The Elders), koja se bori za mir i ljudska prava, a koju je osnovao Nelson Mandela, izrazila je žaljenje zbog smrti njihovog kolege Kofija Anana, navodeći da je on bio „glas velikog autoriteta i mudrosti“.

Izvor: N1

Ostavite komentar