SVET VESTI

Preminuo senator Džon Mekejn,Tramp neće biti pozvan na sahranu

Preminuo senator Džon Mekejn,Tramp neće biti pozvan na sahranu

Donald Tramp, predsednik amerike je na tviteru objavio:“Moje najdublje saučešće i poštovanje za porodicu senatora Džona Mekejna. Naše srce i molitve su uz vas“. Mekejn je u julu oštro napao Trampa posle njegovog samita sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tako da izvori bliski Mekejnu naveli su da Tramp neće biti pozvan na senatorovu sahranu.

 

Republikanski senator i ratni heroj Džon Mekejn preminuo je u 81. godini.

Mekejn, jedan od najuticajnijih američkih senatora, bolovao je od tumora na mozgu, koji mu je dijagnostikovan u julu 2017. godine. Karcinom mu je otkriven tokom operacija uklanjana krvnog ugruška iznad oka. U decembru iste godine je napustio Vašington, a u petak je, prema saopštenju porodice, odlučio da prekine da uzima terapiju.

Njegova supruga Sindi saopštila je na Tviteru: „Preminuo je onako kako je i živeo, pod svojim uslovima, okružen ljudima koje je voleo, u mestu koje je najviše voleo“.

Džon Mekejn je u Senatu zastupao Arizonu u šest mandata, a 2008. godine je bio i predsednički kandidat Republikanske stranke. Na izborima je izgubio od Baraka Obame, prvog afro-američkog predsednika SAD.

Odajući poštu svom nekadašnjem političkom rivalu, Obama je u saopštenju naveo da su on i Mekejn, uprkos „potpuno različitim životnim iskustvima“ i političkim razlikama, delili „vernost nečem višem – idealima za koje su se generacija Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale se“.

Predizborna debata Baraka Obame i Džona Mekejna

„Naše političke borbe smatrali smo privilegijom i prilikom da budemo nosioci tih visokih idela kod kuće, i da ih unapređujemo širom sveta“, napisao je Obama.

Mekejn je imao i neuspešnu kandidaturu za predsedničku nominaciju Republikanske stranke 2000. godine, kada je izgubio od Džordža Buša mlađeg.

Karikatura Mekejn Foto: In4S
Konzervativac saradnik demokrata

U Senatu je bio poznat kao konzervativac, ali je sarađivao je sa demokratama na pitanjima reforme imigracionog sistema, klimatskih promena, finansiranju kampanje.

Bio je centralna figura jednog od najdramatičnijih trenutaka u Kongresu, za vreme Trampovog mandata, kada se vratio u Vašington ubrzo nakon što mu je otkriven rak i onemogućio usvajanje zakonskog predloga kojim je trebalo da bude ukinut Obamin Zakon o reformi zdravstvene zaštite.

Mekejn posle odluke da glasa protiv ukidanja Obamakera

Nedugo nakon što je oboleo od raka, održao je govor u Senatu 25. jula 2017. godine u kojem je, između ostalog, pozvao republikanske kolege da se suprostave Trampu, a sve članove Kongresa da rade zajedno da bi Amerika i dalje bila „svetionik slobode“ u svetu.

„To je povod koji nas veže i koji je mnogo moćniji i vredniji od malih razlika koje nas dele“, poručio je tada Mekejn.

Ratne godine

Mekejn je rođen 29. avgusta 1936. godine u američkoj pomorskoj bazi u zoni Panamskog kanala – američkoj teritoriji u to vreme.

Sin i unuk admirala, Mekejn je bio pilot tokom rata u Vijetnamu. Nakon što mu je 1967. godine oboren avion, proveo je više od pet godina u zarobljeništvu.

U zatvoru je često bio mučen, zbog čega je imao trajne fizičke posledice, a dve godine je proveo u samici. U Senatu je bio žestok protivnik surovih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Mekejn posle oslobađanja iz Vijetnama

Izabran je za kongresmena 1982. godine, posle više od dve decenije službe u mornarici, a za senatora 1986. U Vijetnam se vraćao i kao senator i radio na tome da posmrtni ostaci američkih vojnika stradalih u toj zemlji budu vraćeni kući.

„Šampion Amerike i slobode“

Mekejnova ćerka Megan na Tviteru je saopštila: „Dani i godine pred nama neće biti isti bez mog oca – ali će biti dobri dani, ispunjeni životom i ljubavlju zbog primera koji nam je dao svojim životom.“

Predsednik Donald Tramp, kojeg je Mekejn često oštro kritikovao, tvitovao je: „Moje najdublje saučešće i poštovanje za porodicu senatora Džona Mekejna. Naše srce i molitve su uz vas“. Mekejn je u julu oštro napao Trampa posle njegovog samita sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodeći u saopštenju da je njihova zajednička konferencija u Helsinkiju bila „jedan od najsramnijih nastupa jednog američkog predsednika ikada“.

Izvori bliski Mekejnu naveli su da Tramp neće biti pozvan na senatorovu sahranu.

Mekejnov kolega u Senatu Lindzi Grejem takođe se oglasio na Tviteru: „Amerika i sloboda izgubili su jednog od njihovih najvećih šampiona…a ja sam izgubio jednog od najdražih prijatelja i mentora“.

Zastava ispred Bele kuće spuštena je na pola koplja u znak počasti senatoru Mekejnu.

Dugogodišnji zagovornik većeg angažmana SAD na Balkanu

Senator Džon Mekejn bio je zainteresovan za dešavanja na Balkanu i često je tamo putovao. Takođe je bio snažan zagovornik članstva Crne Gore u NATO-u, a u martu 2018. godine je odlikovan Ordenom crnogorske zastave prvog stepena zbog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa SAD i Crne Gore.

U poslednjem intervjuu za srpski servis Glas Amerike u aprilu 2017. Mekejn se, između ostalog, založio za veći angažman SAD na Balkanu.

Pogledajte Mekejnov poslednji intervju za srpski servis Glas Amerike.

Izvor:Glas Amerike Foto:Printscreen

Ostavite komentar