SVET VESTI

Priveden bivši predsednik Francuske Sarkozi zbog Gadafijevih para

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi jutros je priveden na razgovor u policiju, zbog istrage u vezi finansijskih neregularnosti tokom njegove izborne kampanje.
Foto: Screenshot/ Youtube

Kako prenosi Rojters, istraga se vodi u vezi sa libijskim finansiranjem Sarkozijeve kampanje 2007. godine.

Sarkozi može u pritvoru da provede 48 sati, piše „Le Monde“. Slučaj protiv Sarkozija je otvoren 2012. godine, ali je istraga suspendovana. 2017. godine je sudija odlučio da istraga ima dovoljno dokaza da počne sa krivičnim postupkom.

Advokat bivšeg francuskog predsednika nije bio dostupan za komentar, prenose mediji.

Nikola Sarkozi je bio predsednik Francuske između 2007. i 2012. godine.

Ovo nije prvi put da bivšeg predsednika saslušavaju. On je u toku 2014. godine, sudeći po medijskim izveštajima, priveden na razgovor u policiju.

Reč je, kako pišu mediji, o procesu u vezi sa navodnim nelegalnim prikupljanjem novca za Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. od najbogatije Francuskinje, vlasnice kompanije „Loreal“ Lilijan Betankur.

Istražitelji su takođe tada sumnjali da je bivši predsednik znao da njegov mobilni telefon prisluškuju sudije koje su radile na slučaju u vezi sa nezakonitim finansiranjem Sarkozijeve predizborne kampanje 2007. godine, sredstvima bivšeg libijskog lidera Moamera el Gadafija.

Sarkozi je, navodno, pobedio na izborima za predsednika 2007. uz pomoć 50 miliona evra koje mu je poslao Gadafi, kao i uz pomoć „novčanih pošiljki“ Lilijan Betankur.

Sarkozi je ranije odbacuje tvrdnje o Gadafijevoj pomoći kao „smešne“, a istraga u vezi sa tim je u toku, dok je prošle godine oslobođen optužbi da je uzimao novac od Betankurove u trenutku kada ona nije bila svesna svojih postupaka.

Izvor: RTS, Blic

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar