Protesti u Rusiji: "Putina u penziju"
SVET VESTI

Protesti u Rusiji: „Putina u penziju“

Protesti u Rusiji: „Putina u penziju“

Foto: Screenshot/ O2

Moskva — Moskva je na nogama zbog novog zakona o penzijama, a kako navode politički analitičari, popularnost predsednika Vladimira Putina rapidno pada.

Ruska vlada prošlog meseca je predložila parlamentu da se počev od 2019. do 2028. godine fazno stigne do odlaska u penziju sa 65 godina za muškarce, i 63 godine za žene.

„Putina u penziju“- odzvanjalo je ulicama Moskve. Godine za penzionisanje određene su u Rusiji 1932. godine, u sovjetsko doba, i nikad od tada nisu menjane.

„Strahujem za penzionere. Rusija nije Evropa, ta reforma nije pogodna za nas. Ako vlada ima – nema novca to je njen problem, a ne problem penzionera“, rekao je jedan od učesnika protesta.

„Vlada štiti interese biznismena umesto da se posveti socijalnoj zaštiti običnih građana i radnika“, kažu.

Nakon što je ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio novu reformu, na internetu se pojavila peticija protiv tog predloga koju je potpisalo više od 2,5 miliona Rusa.

„Vladimir Putin gubi igru ovom reformom. Njegova popularnost od danas rapidno pada, kao i autoritet Vlade. Ili će zaustavili ovu reformu, ili sledi niz masovnih protesta ove jeseni“, ističe politički analitičar Sergej Udaljcov.

Ruska starosna granica za penzionisanje spada među najniže na svetu: 55 godina za žene i 60 za muškarce.

Izvor: B92, O2

Ostavite komentar