SVET

Pućdemon: Katalonski izbori potvrdiće volju za nezavisnošću

Regionalni izbori 21. decembra u Kataloniji će omogućiti da se „ratifikuje“ volja građana da žive u nezavisnoj državi, izjavio je u Belgiji smenjeni predsednik te španske autonomne oblasti Karles Pućdemon.

Foto: Screenshot/ Twitter/ BBC

Prema njegovim rečima, Katalonci su na referendumu 1. oktobra „svetu pokazali da žele da žive u nezavisnoj državi“, dok će predstojeći izbori biti samo „ratifikacija“ te volje.

Pućdemon je danas krenuo u predizbornu kampanju iz hotela u okolini Briža, na severozapadu Belgije, gde je našao utočište. On i još četiri člana smenjene katalonske vlade nalaze se na uslovnoj slobodi dok belgijsko pravosuđe razmatra špansku poternicu koja je protiv njih izdata.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade.

Pućedmon je rekao da su predstojeći izbori koje je raspisala španska vlada „najvažniji izbori u istoriji Katalonije“. On je danas predstavio svoju izbornu listu „Zajedno za Kataloniju“.

Portparol španske vlade Esteban Gonsales Pons osudio je Pućdemonov govor kao „nadrealan, nenormalan i bizaran“.

„Pućdemon je postao groteskni lik…. On ne živi u Belgiji, već se tamo krije“, dodao je Pons.

Izvor: N1, Beta

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar