SVET

Putin: Do sada nas niko nije slušao – sada će morati

Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća se pred federalnom skupštinom, oba doma ruskog parlamenta, godišnjem govoru koji je privukao veliku pažnju medija. Pred više od 1.000 članova parlamenta i predstavnika medija, ruski predsednik ocenjuje rad državnih organa, iznosi predloge i ukazuje na realizaciju projekata u Rusiji.
Foto: Screenshot/ Twitter

Govor koji po pravilu putem televizije prate milioni ljudi ove godine održava se u 17 dana pred predsedničke izbore u Rusiji zakazane za 18. mart.

To je 23. obraćanje šefa države Skupštini u novijoj ruskoj istoriji, a četrnaesto Putinovo. Prethodno obraćanje, koje je održano 1. decembra 2016, trajalo je 69 minuta. Ove godine je akreditovano 705 novinara, što je skoro 90 više nego prethodni put.

„Naše novo oružje – kao meteor“

– Naše novo oružje može da manevriše u slojevima atmosfere. Ono će biti praktično neuhvatljivo. Brzina će biti supersonična. Ono će biti kao meteor – rekao je Putin i pokazao video snimka.

Oružje je za sada dobilo ima „Avangarda“.

Prethodno, Putin je rekao da će Rusija odgovoriti na nuklearni napad momentalno, bez obzira na bombu koju upotrebe protiv Rusije.

„Pravimo novo oružje“

Rusija pravi novo oružje kao odgovor na akcije SAD koje su rasporedile svoje rakete na teritoriji drugih država, naglasio je Putin i podvukao da je Moskva bila protiv odluke Vašingtona da izađe iz dogovora o PRO.

– Pre izgradnje novog naoružanja niko nas nije slušao — sada će nas slušati – rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, ime za to oružje nije još uvek izabrano i čeka se predlog Ministarstva odbrane.

– Čak ni perspektivni sistemi PRO nisu smetanja za ruske komplekse „Sarmat“. Pri težini od preko 200 tona ona ima kratki aktivni deo leta, što otežava njegovo presretanje sistemima PRO. Rusija je počela da pravi strateško naoružanje koje uopšte ne koristi balističke putanje i neuhvatljivo je za PRO – dodao je on.

Niko nema takvo oružje, naveo je Putin i dodao da kada se pojavi, „naši momci će napraviti nešto novo“, dodao je on.

– Nisam saopštio o svem našem oružju, ali je za danas dovoljno – rekao je on.

Ambiciozni ekonomski planovi

– Rusiji je potrebna ekonomija sa tempom rasta većeg od svetskih, što nije jednostavno. To je ključna smernica za novu vladu – rekao je Putin.

Ruski predsednik otkrio je ambiciozni plan Rusije – povećati BDP za 1,5 put, dok država treba da uđe među top pet najvećih ekonomija sveta.

Govoreći o demografiji, Putin je rekao da se demografski gubici devedesetih se još uvek osećaju, ali se situacija na tom polju u zemlji se preokrenula u odnosu na taj period. Putin je naveo i da je novi cilj Rusije da prosečni životni vek u zemlji bude veći od 80 godina.

Ruski predsednik je naveo da u narednih šest godina Rusija treba da prepolovi broj siromašnih u zemlji.

„Rusija se kreće samostalnim putem“

Kako je Putin rekao na početku svog govora, ne sme se dopustiti da postignuta stabilnost u Rusiji bude usporena, ali i da nisu rešeni svi problemi.

– Nisu rešeni svi problemi. Osnova razvoja društva leži u očuvanju naroda i blagostanju građana. Potreban je odlučni napredak u tom smeru – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija je demokratsko društvo koje se kreće samostalnim putem.

– Zaostajanje je naša glavna pretnja i naš neprijatelj. Ako ne promenimo tu situaciju, ona će se samo pogoršavati. To je tako teška hronična bolest što malo po malo uništava organizam iznutra – rekao je Putin.

Izvor: Blic, D.K. , M. B.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar