Putin na vojnoj vežbi "Vostok 2018": Jačamo armiju i podržavamo saveznike
SVET VESTI

Putin na vojnoj vežbi „Vostok 2018“: Jačamo armiju i podržavamo saveznike

Putin na vojnoj vežbi „Vostok 2018“: Jačamo armiju i podržavamo saveznike

Ruski predsednik obratio se sa poligona Cugolj, na najvećim vojnim manevrima posle Hladnog rata. Šef Kremlja: Rusija nema agresivne planove, ako zatreba pomoći će i prijateljske zemlje

Putin na vojnoj vežbi "Vostok 2018": Jačamo armiju i podržavamo saveznike
Screenshot

Rusija će nastaviti da jača svoje oružane snage opremajući je oružjem nove generacije, a istovremeno će razvijati međunarodnu vojnu saradnju. I ove vežbe su pokazale da ruska armija može da se suprotstavi ozbiljnim vojnim pretnjama, a oficiri i vojnici su odgovorni da obezbede suverenitet i bezbednost zemlje.

Poručio je ovo predsednik Rusije Vladimir Putin na smotri jedinica na poligonu Cugolj u Zabajkalu, gde je počela završna faza najvećih vojnih manevara u Rusiji u poslednjih 37 godina u kojima učestvuje oko 300.000 vojnika. Manevri, na kojima su i trupe iz Kine i Mongolije, trajaće do 17. septembra.

Screenshot

Obraćajući se učesnicima vežbe, Putin je kazao da je Rusija miroljubiva država i nema agresivnih planova i zainteresovana je za saradnju sa svim zemljama koje to žele. Istakao je da ruska armija, ako zatreba, može da podrži i svoje saveznike. Podsetio je da vojno bratstvo sa Kinom i Mongolijom ima dugu tradiciju i da su u Drugom svetskom ratu bili saveznici.

Na tribini sa koje je Putin dvogledom pratio manevre uz njega su bili ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov. Na čelu kineske delegacije je bio ministar odbrane Vej Fenhe i zamenik načelnika objedinjenog štaba narodne armije Kine Šao Juanmin, a Mongoliju je predstavljao komandant brigade Ganselem Lagvasuren.

Na vojnom poligonu Cugolj u četvrtak su protiv zamišljenog agresora zajedno ratovali Rusi, Kinezi i Mongoli. Glavni zadatak manevara je uvežbavanje sinhronizacije dejstava raznih rodova vojske u odbrani teritorije.

Manevri su održani na pet poligona kopnene vojske, četiri poligona Vojnih vazdušnih snaga i PVO, kao i u Japanskom, Ohotskom i Beringovom moru, Avačinskom i zalivu Kronocki. U manevrima učestvuje 297.000 ruskih vojnika, uz 3.000 kineskih i 500 vojnika iz Mongolije. Angažovano je 30.000 tenkova, transportera i oklopnih vozila, više od 1.000 aviona i helikoptera, 80 brodova, 20 pomoćnih plovila.

Putin na vojnoj vežbi „Vostok 2018“: Jačamo armiju i podržavamo saveznike
Screenshot
REDOVNO S KINOM

RUSIJA i Kina nameravaju da redovno sprovode zajedničke vojne vežbe, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je s kineskim kolegom posetio poligon u istočnom Sibiru.

Izvor: Novosti/ Branko Vlahović

Ostavite komentar