SVET

Rajko Dvizac: Priča iz Japana – Oni su svoje sačuvali i preneli i u ovaj 21. vek, a mi?

Luksuzni turistički brod koji pripada kompaniji „Sapphire princess“ je pristigao u Japan.

„Sapphire princess“ je jedan od najpoznatijih imena u svetu krsterenja u Severnoj Americi. U svojoj floti ima 17 brodova koji plove na 115 različitih putovanja u preko 350 destinacija.Turisti ali i posada broda imala je priliku da obiđe Nagasaki, Hirošimu,Okinavu….

Između ostalih, sa broda je sišao Predrag Radović, rodom iz Smederevska Palanke koji je na ovom brodu radio. Pošao je zajedno sa svojom devojkom Gaby Torres iz Buenos Ajresa u razgledanje grada. Da ljubav ne poznaje granice uverilo se i ovo dvoje mladih. Mada su rođeni na različitim kontinentima i različitim zemljama, sudbina je htela da se sretnu, upoznaju u zavole. Srbin i Argentinka!

Predrag Radović i Gaby Torres
No, ovo nije priča o njihovoj ljubavi, već o neobičnom događaju koji su doživeli nedavno u Japanu.

Naime, dok su šetali ulicama Okinave, nebo se natmurilo i počela je da pada kiša. Pokušali su da se sklone sa ulice, a nebo kao da se otvorilo, Sručio se jak pljusak. Gabi i Predarag bi sigurno pokisli do gole kože, da se nije dogodilo nešto neuobičajeno.

Naime, jedan Japanac je video u kakvoj su se nevolji našli ovo dvoje mladih ljudi. Iako ih nije poznavao, prišao im je i ponudio im svoj kišobran!

Gabi i Predrag su se zahvalili na ponudi, ali su odbili da uzmu kišobran. Ako oni uzmu njegov kišobran, onda će on pokisnuti,  jer Japanac je imao sam jedan. Ne, to nije u redu. Iako su „razgovarali“ rukama, gestovima, pokretima… Japanac nije odustajao. Uporno im se klanjao i ljubazno nudio svoj kišobran. Takav je običaj, takav je red ovde u Japanu. Gost je svetinja. Gost je na prvom mestu. A Argentinka i Srbin su bili gosti u njegovoj zemlji.

Pošto su shvatili da on ne samo da neće odustati od svoje namere da im da kišobran da se zaštite od jake kiše, nego će se čak i naljutiti ukoliko ne prihvate njegovu pomoć, Gabi i Predrag su najzad uzeli ponuđeni poklon. Oni su se sakrili pod kišobran, a on im se ljubazno naklonio i otišao niz ulicu bez kišobrana. Nije mario što pljušti kiša. On je svoju dužnost dobrog domaćina ispunio, a to je bilo najvažnije!

Naravno, kada je prestala kiša, Gabi i Predrag su pokušali da pronađu ljubaznog nepoznatog Japanca, ali to je bila nemoguća misija u lepoj Okinavi. Kišobran su zadržali kao uspomenu na ovaj događaj.

Mada se samo po sebi nameće pitanje da li bi se ovako nešto moglo dogoditi danas u Srbiji. ja ga neću postaviti. Slutim negativan odgovor… Možda smo nekad i bili takvi, ali danas…

– Još jednu neobičan detalj smo otkrili prilikom ove posete Japanu – priča Predrag Radović. – Ni slučajno nemojte u restoranu da konobaru dajete bakšiš, ma koliko zadovoljni bili. Postićete sasvim suprotan efekat. Ako date bakšiš, konobar će se uvrediti. Misliće da niste bili zadovoljni hranom ili pak uslugom. Ako date konobaru bakšiš na kraju večeri, to je ujedno znak da se više nikada nećete vraćati u taj restoran! Zato pazite šta radite…

Svaka zemlja na svetu ima svoje običaje. Japanci su svoje sačuvali i preneli i u ovaj 21. vek uprkos industralizaciji.
A mi?

 

Foto: privatna arhiva

Autor: Rajko R. Dvizac

Neovlašćeno korišćenje ovog teksta bez dozvole autora ili Redakcije, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

 

Ostavite komentar