SVET

Ratni profiteri Britanci i Margaret Tačer: Milijarde funti od prodaje oružja na Bliskom Istoku

Vlada bivše premijerke Velike Britanije Margaret Tačer iskoristila je iračku invaziju na Kuvajt kao „izuzetnu priliku“ da prodaje oružje zalivskim državama.

Foto; Printscreen/ toperiodiko.gr

Tajni dokumenti koje je objavila Nacionalna arhiva Britanije otkrivaju kako su uoči izbijanja zalivskog rata 1990. godine, ministri i državni službenici žurili da obezbede da britanski proizvođači oružja iskoriste predviđeni porast za potražnjom vojnog naoružanja.

Kako prenosi „Gardijan“, dokumenti  uključuju poverljive izveštaje Alana Klarka, tadašnjeg ministra u odeljenju za nabavke, odbranu i trgovinu, koje je slao Tačerovoj, dok je obilazio Zalivske zemlje uoči rata.

U pismu označenom kao „tajna“, napisanom 19. avgusta 1990. godine, nekoliko dana posle napada snaga Sadama Huseina napale Kuvajt, Klark je napisao privatni izveštaj Margaret Tačer.

U njemu je opisao očekivan odgovor SAD i njenih saveznika kao „jedinstvenu priliku“ za organizaciju za odbrambene izvozne usluge.

Najnoviji godišnji izveštaji iz pokazuju da je Velika Britanija dobila prošle godine ugovor vredan šest milijardi funti, što je devet odsto svetskog tržišta, a polovina ukupne prodaje je namenjena Bliskom istoku.

Tokom 10 godina, izveštaj rangira Veliku Britaniju kao drugog najveceg prodavca oružja u svetu, iza Amerike.

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Ostavite komentar