Rusija: Godinu dana zatvora za lažnu vest
SVET

Rusija: Godinu dana zatvora za lažnu vest

Rusija: Godinu dana zatvora za lažnu vest

Poslanici ruske Dume izglasali su zakon koji predviđa do godinu dana zatvora za medije i pojedince koji ne žele da povuku ili demantuju informaciju koju sud oceni lažnom.

Na osnovu Krivičnog zakona, mediji koji odbiju da povuku ili demantuju „lažne informacije“ s koje kao takve oceni sud, biće kažnjeni novčano (630 evra) i zatvorom do godinu dana.

Tekst koji je objavljen na veb strani pravo.ru odnosi se na fizička i na pravna lica i na korisnike društvenih mreža.

O nacrtu zakona koji su poslanici Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, prihvatili u drugom čitanju, a očekuje ih i treće, glasaće i senatori, što je u načelu formalnost, nakon čega ide na potpis predsedniku Vladimiru Putinu.

Kako navodi nevladina organizacija Agora koja okuplja advokate i stručnjake za ljudska prava, u 2017. u Rusiji su 43 osobe osuđene zbog objava na internetu, a lani su osuđene 32.

„Ako prođe ovaj novi zakon,, biće to još jedna ofanziva na slobodu govora u Rusiji“, rekla je AFP advokat Agore Irina Hrunova.

„On zacelo cilja na Alekswja Navaljnog, blogera i najveći protivnik Kremlja i njegove objave o korupciji u vrhu vlasti“, rekla je ona.

Opozicija u Rusiji godinama upozorava na to da Kremlj želi da stav pod kontrolu društvene mreže, jedan od poslednjih prostora u kojima su kritičari vlasti dosad bili pošteđeni progona, ocenjuju agencije.

Izvor: Danas

Ostavite komentar