SRBIJA SVET

Ruski mediji: Razmena teritorija može da otvori Pandorinu kutiju u regionu

Ruski uticajni medij Gazeta Kommersant :Srbija i Kosovo hoće da prekrajaju granice

Balkanski eksperti o razmeni teritorija Srbije i Kosova otvara Pandorinu kutiju u regionu

Ruski mediji: Razmena teritorija može da otvori Pandorinu kutiju u regionu

Balkan se suočio sa novom raspodelom granica.

Nova runda razgovora između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa će biti održana u Briselu u septembru. Kako ugledni ruski časopis „Kommersant“saznaje iz zapadnih diplomatskih izvora, centralna pitanje razgovora predsednika Srbije Aleksandar Vučić i šef Kosova, Hašim Tači će biti: sever Kosova sa srpskim stanovništvom u zamenu za jug gde žive Albanci.

Međutim, protiv ove ideje su uticajne države Evrope, ali stručnjaci strahuju da bi prekrajanje granica moglo dovesti do novog rata u regionu.

Šta zaista pišu ruski mediji?

Uslovi nove runde razgovora o normalizaciji međusobnih odnosa složili su se prošle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predesednik Kosova, Hašim Tači.
Pregovori EU-posredovanje u toku nekoliko meseci, ali stvarni napredak još nije postignut. U međuvremenu, kao što smo dobili uvareavanja od izvora bliskih vlastima u Srbiji za „Kommersant“, je da je EU postavila Beogradu ultimatum, zahtevajući sporazum sa Prištinom pre 2019. godine, inače će biti blokirana integracija Srbije u Evropsku uniju.

Vučić rizikuje da izgubi ne samo svoje rangiranje, već i da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa

Diplomatski izvori u zemljama EU kažu da Brisel ne zahteva od Beograda priznanje Kosova, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine i već je priznata od strane više od stotinu zemalja.
Međutim, normalizacija Beograda podrazumeva saglasnost za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući UN. Priština takođe mora da pristane na formiranje Zajednica srpskih opština (CCM).

Prihvatiti ovu formulu, a zatim formalno i priznati gubitak Kosova u Beogradu nije lako. U preambuli Ustava Srbije i dalje znači da je „Kosovo i Metohija – sastavni deo Srbije.“ Pre godinu dana za izričite odluke kosovskog problema, a Aleksandar Vučić rizikuje da izgubi ne samo svoje rangiranje, već i da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa.

Vučić rizikuje da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa, navodi Kommersant

U ovoj pat situaciji za njega, predsednik Srbije je uradio neočekivan potez. Pre nedelju dana, tokom putovanja u zemlju, on je pozvao na podelu granice sa Kosovom.
„Mi želimo jasne granice, ne iluzorne, kao što je sada, kada je jedan papir, ali u stvarnosti je nešto sasvim drugačije“, – rekao je on. Iako Aleksandar Vučić nije išao u detalje, bilo je jasno da se radi o staroj ideji podele Kosova i pristupanja Srbije severnog regiona sa centrom u Kosovskoj Mitrovici, koji je većinom naseljen Srbima.

Isto tako neočekivano došla je i podrška za ovu ideju od strane predsednika Kosova, Hašim Tačija. On je, međutim, izrazio oprez – „za korekciju granice“. Međutim, to ne menja suštinu.

Svi strahuju od „domino“ efekta u regionu

I Aleksandar Vučić i Hašim Tači zapravo imaju određenu formulu za normalizaciju odnosa kroz razmenu teritorija.
Imaju i ubedljive, sa njihove tačke gledišta, argumente u prilog ovoj formuli. Gospodin Vučić je izjavio da je „bolje da se ima nešto nego ništa“, i da, ako ne dele teritorije danas, posle 30-40 godina Albanci kao većinsko stanovništvo će se kvalifikovati za centar Srbije – Niš i Vranje.

I gospodin Tači je rekao da ne želi „da se stvore na Kosovu nova Republika Srpska.“

Međutim, neočekivano podrška lidera Srbije i Kosova, ideja o novom diferenciranju može se opisati samo delimično. Pre godinu dana, sličnu ideju dao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koju ostatak lidera, uključujući i Aleksandra Vučića, nije podržao. Srpski izvori bliski vlastima objašnjavaju da „je za predsednika to bio probni balon, i da je sada otvoreno podržao tu ideju.“

Ovu tezu potvrđuje i diplomatski izvori iz jedne zapadne zemlje. „Vučić godinu dana promoviše ideju tokom razgovora iza zatvorenih vrata sa američkim i evropskim predstavnicima“ – priznaje jedan od „Kommersant“ izvora.

Šta zapravo znači: Srbija i Kosovo treba da ponude rešenje „pokazujući fleksibilnost i kreativnost

Aktivno lobiranje predsednika Srbije u zapadnim prestonicama objašnjava ideju o preraspodeli granica Kosova. Bez podrške ključnih sila da ova ideja u početku nije ostvariva, a njegov pogled u velikoj meri zavisi od stava međunarodne zajednice.

Poslednjih godina, SAD i EU su se nedvosmisleno suprotstavljaju da se menjaju granice na Balkanu. Međutim, nedavno u Vašingtonu neki su ublažili ovu poziciju.
Pre neki dan Stejt department, kao i američke ambasade u Beogradu i Prištini, dali su slične izjave: Srbija i Kosovo treba da ponude rešenje „pokazujući fleksibilnost i kreativnost“.

U međuvremenu, trenutni kandidat u Senatu, kandidat za mesto novog američkog ambasadora na Kosovu, Philippe Cosnet, objasnio je da „formulacija kreativnosti ne znači nužno razmenu teritorija“.

Merkel u susretu sa Zvizdićem: „Ovo se mora stalno ponavljati, jer se i dalje pokušava da se pregovara o granicama. Ne možemo to dozvoliti.“Foto: Agencije
Poslednjih dana, EU je takođe usvojila povoljan stav.

Na direktno pitanje novinara da li je EU kreće u slučaju Srbije i Kosova od principa nepovredivosti granica na Balkanu, evropski zvaničnici imaju tendenciju da zaziru od direktnog odgovora, a jedan ponavlja: „Mi podržavamo odluku koja će imati podršku obe strane da bude ostvariva, i u skladu sa međunarodnim zakonima. „

Takav stav je značajno u suprotnosti sa pristupom koji u protekloj nedelji jasno iznela nemačka kancelarka Angela Merkel tokom razgovora sa predstavnikom bosanske vlade Denisom Zvizdićem: „Teritorijalni integritet balkanskih zemalja nije nedodirljiv. Ovo se mora stalno ponavljati, jer se i dalje pokušava da se nastavljaju pregovari o granicama. Ne možemo to dozvoliti.

Moskva jasno ne razmišlja o razmeni teritorija između Beograda i Prištine.

Mesec dana ranije, član Državne dume Odbora za inostrane poslove Sergei Zhelezniak preporučio je da je protiv bilo kakvog sporazuma između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, upozoravajući da će to dovesti do razbijanja Srbije u NATO protektorat.

Većina balkanskih eksperata brinu da bi razmena teritorija po etničkim linijama otvorila Pandorinu kutiju u regionu, jer može da reši jedan problem, ali i da stvori hiljadu drugih.
„Posle razmene Kosova i Republike Srpske će pratiti poziv zajednice sa Srbijom i onda raspad je neminovan, – predviđa“ hrvatski analitičar, komentator izdanja Jutarnjeg lista Vlada Vurushich.

Onda je tu i Hrvatska sa povezivanjem hrvatskog dela Bosne. A lokalni muslimani i njihovi pokrovitelji iz Turske svakako vide muslimanski Sandžak u Srbiji. Onda će linija stići do Makedonije i, možda, Crne Gore. Domino efekat će postati neizbežan. „

Autor: Gazeta Kommersant

Napomena:Ograđujemo se od prevoda koji nije profesionalan

Izvor:Jutarnji GLASnik                                                    Foto:Printscreen

Ostavite komentar