Išinger: Što duže Tramp ostane na vlasti, Nemačka će se okretati Rusiji i Kini
SVET VESTI

SAD ponovo uveo sankcije Iranu

SAD ponovo uveo sankcije Iranu

Vašington tvrdi da mu cilj nije promena režima u Iranu već promena njegovog ponašanja.

Sjedinjene Američke Države ponovo su u utorak ujutro uvele sankcije Iranu kako bi pojačale pritisak na Teheran nakon što su se jednostrano povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Meta prvog paketa sankcija je iranski finansijski sektor, uključujući vladine kupovine dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica.

Očekuje se da će sledeći paket biti uveden za tri meseca, prenosi Hina.

SAD je objasnila svoj potez kao „maksimalni ekonomski pritisak na iranski režim“. Va[ington pritom tvrdi da mu cilj nije promena režima već promena njegovog ponašanja.

Va[ington se sve više fokusira na ulogu Teherana u bliskoistočnoj regiji iako ona nije bila dio multilateralnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Dokaza da ga je Teheran prekršio nema, napominje agencija dpa.

Sankcije će obuhvatiti i automobilski sektor i izvoz tepiha i hrane, te iranski uvoz grafita, aluminija, čelika, ugljena i pojedinih vrsta softvera.

Iranu će biti zabranjena i kupovina određenih tipova aviona.

‘Ugrožavanje Iranaca’

Iranski ministar spoljnih poslova posebno je naglasio ograničenja u vazdu[nom sektoru, utvrdivši da američke sankcije „ugrožavaju obične Irance“.

U novembru će SAD ponovo uvesti sankcije iranskom energetskom sektoru. U međuvremenu Va[ington nastoji pridobiti zemlje širom sveta da u celosti obustave uvoz iranske nafte. Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će osigurati „potpuno poštovanje“ sankcija.

Kaznene mere koje je tadašnji američki predsednik Barak Obama uveo Iranu pre sklapanja sporazuma 2015. godine uživale su široku međunarodnu podršku kako bi se Teheranu onemogućilo da se domogne nuklearnog oružja.

Sadašnji američki predsednik pak ima teškoća s formiranjem globalne koalicije koja bi podržala njegove najnovije pokušaje pritiska na Iran budući da mnogi američki partneri, uključujući evropske saveznike, i dalje podržavaju međunarodni sporazum iz 2015. godine, takozvani JCPOA, i smatraju da Iran nije prekršio njegove odredbe.

„JCPOA, grozan jednostrani sporazum, nije postigao osnovni cilj da se Iranu blokiraju svi putevi do nuklearne bombe“, kazao je Tramp u ponedeljak prilikom potpisivanja uredbe o službenom opetovanom uvođenju sankcija.

Sporazum je „dobacio finansijski pojas za spašavanje smrtonosnoj diktaturi koja je tako nastavila širiti krvoproliće, nasilje i haos“, naglasio je američki predsednik.

Iranski rial snažno je oslabio ove godine, delom i zbog strahovanja od očekivanih sankcija. Mere usmerene na naftni sektor biće još bolnije za Iran, u kontekstu učestalih naznaka nemira zbog stanja u ekonomiji.

Dominantna uloga

Zahvaljujući dominantnoj ulozi u globalnom finansijskom sistemu SAD podvrgava pritisku zemlje i kompanije, terajući ih da prihvate njegove jednostrane poteze, uz Kinu i Rusiju kao ključne izuzetke.

Neimenovani zvaničnik američkog kabineta kazao je da iranska vlada koristi finansijske resurse oslobođene međunarodnim sporazumom o nuklearnom programu kako bi „širila ljudsku patnju“. Sjedinjene Američke Države sada žele u potpunosti rešiti iransku pretnju na Bliskom istoku, dodao je.

„Ništa od svega ovoga nije se moralo dogoditi“, kazao je zvaničnik, aludirajući na sankcije.

Američki predsednik spreman je u svakom trenutku sastati se s iranskim čelništvom kako bi razgovarali. Iran je hladno reagirao na tu ponudu, ističući da se SAD pokazao nedostojnim povlačenjem iz nuklearnog sporazuma.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je za državnu televiziju da je spreman razgovarati sa SAD-om, ali samo ako je Vašington spreman Teheranu kompenzovati intervencije koje im je priredio od 1953. godine i „izviniti nam se“.

Iran će poštovati sporazum iz 2015. godine, kazao je Rohani. „Uprkos sankcijama dokazaćemo da poštujemo našu reč i međunarodne sporazume“, poručio je.

‘Čelični zagrljaj’

Američki savetnik za nacionalnu sigurnost Jon Bolton izjavio je za Fox News da su Iranci „glatko odbili“ ranije američke ponude razgovora.

„Ako se ajatolasi žele izvući iz čeličnog zagrljaja, moraju doći i sesti“ za pregovarački sto, kazao je Bolton.

Takođe je upozorio Teheran da ne pokušava zatvoriti strateški važan Hormoški tesnac jer bi „to bila njihova najgora greška dosad“.

U izjavi za CNN Bolton je takođe kazao da će evropska nastojanja da se sporazum održi na životu udariti o zid jer kompanije strahuju od protivmera i ne žele biti isključene iz američkog tržišta.

Brisel će danas početi primenjivati zakone koji će kompanijama sa sedištem u Evropskoj uniji omogućiti da amortiziraju rizike povezane s poslovanjem, s Iranom i kršenjem sekundarnih američkih sankcija.

U zajedničkom saop[tenju EU-a navodi se da ključne zemlje-članice izražavaju „duboko žaljenje“ zbog američke odluke o sankcijama. „Očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom pitanje je poštovanja međunarodnih sporazuma i pitanje međunarodne sigurnosti“, ističe se.

Tekst preuzet sa portala Al Jezeera.

Ostavite komentar