SVET VESTI

SAD varale Evropsku uniju – prodavale ruski gas

SAD žele da izguraju Rusiju s energetskog tržišta u EU, otkrivaju Rajski papiri. Ništa novo, osim što je isplivalo da američki brodovi šalju Evropi ruski gas.
Foto: Pixabay

Cisterne koje su u vlasništvu američkih energetskih korporacija pune se tečnim prirodnim gasom iz Rusije i dalje idu do terminala Antverp u Belgiji, piše belgijski dnevnik „Soar“.

Sve ovo otkriveno je u sklopu istrage Rajski papiri.

Dokumenti pokazuju da su 4 broda u vlasništvu Navigator holdinga kupila gas od ruske kompanije Sibur.

LNG je, navodno, natovaren u ruskoj luci Ust Luga. Da zlo bude veće, papiri otkrivaju da je američki ministar trgovine Vilbur Ros vlasnik 35 odsto udela u Navigatoru, koja je registrovana na Maršalskim ostrvima.

Ranije ove godine, ruski predstavnik u EU Vladimir Čižov rekao je da SAD neće moći da zamene ruski gas u EU, čak i ako pokušaju to „na sve načine“.

Papiri sada otkrivaju paradoks da EU, koja aktivno gradi nove terminale LNG kako bi smanjila zavisnost od ruskog gasa, trenutno i dalje kupuje ruski gas, ali očigledno po većoj ceni i tehnički – ne iz Rusije.

U pravnom smislu, trenutna situacija ne krši međunarodni ili bilo koji drugi zakon, ali rezultati celokupne istrage će pokazati šta će biti epilog za SAD, rekao je stručnjak Međunarodnog instituta za političke studije Vladimir Bruter.

Međutim, nije sasvim jasno kako američke kompanije ne krše američke sankcije tako što posluju sa ruskim energetskim firmama.

„Ništa lično, to je samo posao. Amerikanci su kupovali ruski gas, a sada ga prodaju i uzimaju profit. Istovremeno, pokušavaju da Moskvu udalje sa tog energetskog tržišta“, rekao je analitičar.

Izvor: B92

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar