SVET

Socijalizam nije bio dobar? Smeta druga nacija, a ne domaći ološ koji vas jaše? Ovako će i vaša deca: Sa 4 godine u rudniku

Sky News obišao je niz rudnika kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, gde rade deca. Neka od njih nisu starija od četiri godine.
Izvor: Screenshot SkyNews/Facebook

Uprkos užasnim uslovima rada – kopanju po blatu, po kiši, nošenju teških vreća na glavi, dečak Dorsen s kojim su razgovarali zarađuje samo 12 dinara.

Dorsen je siroče i u rudniku kobalta, radi pod pretnjom batinama.

“Kada radim ovde, patim. Moja majka, ona je već mrtva, i ja morali smo raditi celi dan. Glava me boli”, kazao je za Sky News.

Ovaj je mineral ključna komponenta baterija koje idu u pametne telefone i laptope, zahvaljujući čijoj prodaji multinacionalne korporacije, poput Samsunga i Applea, zarađuju milijarde. Ipak, za naročito opasno izvlačenje kobalta iz rudnika radnici, među kojima su brojna deca, plaćeni su samo 12 dinara.

Većina svetskog kobalta u industrijskoj upotrebi, 60 posto, dolazi upravo iz Konga, čije je rudnike istraživao Sky.

Petina njih koriste upravo ručno kopanje te rude. U svim rudnicima koje su posetili u tom nizu rudnika rade deca i to po 12 sati dnevno. Dorsenov 11-godišnji prijatelj Ričard kaže da ga od rada boli celo telo.

Tuneli rudnika ručno se kopaju i to bez zaštitne opreme. Nemaju nikakvu zaštitu od urušavanja, niti su radnici zaštićeni prilikom silaska u strme rupe, čak ni kada pada kiša.

Objavili su i fotografiju dece poređane u krug, dok su probirali komadiće kobalta po blatu, a među njima je bila i jedna trudnica, koja je već nosila sa sobom maleno dete.

Niko od njih na sebi nije imao ni maske, niti rukavice koje propisuje Svetska zdravstvena organizacija, budući da čestice kobalta mogu izazvati trajne posljedice na disajne organe.

Stanovnici u blizini rudnika piju vodu u kojoj se peru minerali, a lokalni doktor navodi da brojna deca oboljevaju od misterioznih bolesti, što pripisuje izloženosti materijalima koji dolaze iz rudnika.

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar