SVET

Soroš: Tramp je ultimativni narcis, voljan da uništi svet

Vašington — Američki milijarder Džordž Soroš kaže da je predsednik SAD Donald Tramp „ultimativni narcis koji se smatra svemoćnim i koji je voljan da uništi svet“.

Foto: The New Yorker

Sorošje rekao da će, ako američka Demokratska stranka premoćno dobije generalne izbore ove jeseni i ostvari većinu u Kongresu i Senatu te počne s procedurom opoziva, podržati Trampovu smenu.

Tramp i Soroš su u vrlo lošim odnosima još od izbora na kojima je Tramp pobedio Hilari Klinton, koju je podržao Soroš, preneo je Index.hr. Soroš je donirao Klintonovoj kampanji više od 10,5 miliona dolara, prema podacima Centra za odgovornu politiku u Vašingtonu.

Prošle godine Vol strit džornal je izveštavao da je Soroš izgubio skoro milijardu dolara usled berzanskih špekulacija nakon Trampove pobede. Trampova nacionalistička i protekcionistička politika suprotna je globalističkoj i liberalnoj politici za koju se zalaže Soroš.

U zemlji Sorošovog rođenja, Mađarskoj, premijer Viktor Orban pokrenuo je protiv Soroša kampanju proglašavajući ga državnim neprijateljem i najavljujući „Zakon za zaustavljanje Soroša“ kojim bi se ograničilo strano finansiranje civilnog društva i zabranilo ono koje predstavlja „nacionalni sigurnosni rizik“. Zbog toga je svoje kancelarije preselio iz Budimpešte u Berlin.

Osim u Mađarskoj, Soroš je meta sve žešćih napada u SAD, gde su republikanci iskoristili njegove donacije demokratima protiv njih u kampanji. Njega je nedavno prozvao i ruski predsednik Vladimir Putin, tvrdeći da su njegove donacije širom sveta mešanje u izbore.

Uprkos svemu, 87-godišnji Soroš ne misli da se preda niti da se povuče u penziju, već najavljuje da će se boriti još žešće za svoje političke ciljeve. „Što je veća opasnost, što je veća pretnja, više se osećam da joj se moram suprotstaviti. Stoga u tom smislu, da, udvostručio sam svoje napore“, rekao je Soros u intervjuu za Vašington post, preneo je hrvatski portal.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar