GLASNIKOV MAGAZIN ISTORIJA SVET

Šta raditi sa mrtvim diktatorima?

Šta raditi sa mrtvim diktatorima?

Brojni su primeri tajnog sahranjivanja kako bi se sprečili skupovi pristalica, no ima i onih koji mirno počivaju.

Staljin, Hodža, Selasije, Čaušesku i Hes samo su neki od spornih autoritarnih lidera

Španija, koja je u petak odobrila premeštanje posmrtnih ostataka generala Franciska Franka iz velikog mauzoleja uz protivljenje njegove porodice i konzervativaca, nije jedina država u svetu u kojoj bivši diktatori i nakon smrti dele stanovništvo, javljaju agencije.

Agencija AFP navodi kako ima i onih dugogodišnjih nedemokratskih vlastodržaca koji i dalje mirno počivaju u svojim mauzolejima ili grobovima, za razliku od onih koji se nalaze na sledećoj listi:

Josif Visarionovič Staljin
Nakon smrti 1953. godine, Staljin bio pokopan u moskovskom mauzoleju podignutom za njegova prethodnika, Vladimira Iljiča Lenjina.

No, osam godina poslije počeo je proces „destaljinizacije“ s ciljem oslobađanja zemlje od diktatorovog kulta ličnosti pa su Staljinovi ostaci u tišini preneseni u skromniju grobnicu blizu Kremlja.

Staljinovo počivalište i danas pohode nepokolebljivi komunisti.

Nikolaj Čaušesku
Rumunski diktator i njegova supruga Elena uhapšeni su tokom revolucije 1989. godine, a preki sud osudio ih je na smrtnu kaznu koju je odmah izvršio streljački vod.

U strahu da bi njihovi grobovi mogli biti oskranavljeni, pokopani su tajno, odvojeno i pod lažnim imenima. Tela su im ekshumirana 2010. godine kako bi se raspršile sumnje u identitet te su pokopana ponovo, ovaj put zajedno, na groblju Gencea u Bukureštu.

Kako raste nostalgija za komunističkim vremenima, neki Rumuni pomolili su se uz mramornu grobnicu u januaru 2018. godine, na 100. godišnjicu Čaušeskuovog rođenja.

Muamer Gadafi
Ubijen u libijskoj revoluciji oktobra 2011, čelnik koji je vladao gotovo 42 godine pokopan je na tajnoj lokaciji u pustinji nakon verskog obreda.

Vojska tvrdi kako je time želela izbeći mogućnost da Gadafijev grob postane mesto okupljanja njegovih pristalica.

Jedan je zvaničnik rekao kako su se odlučili na takav ukop po uzoru na ono što se dogodilo s nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom, čije je telo nestalo nakon što je počinio samoubistvo 1945. u Berlinu.

Sadam Husein
Irakom je vladao od 1979. godine, a uhapsile su ga američke snage 2003. godine u tajnom skrovištu u tlu sjeverno od Bagdada.

Husein je pogubljen 2006. godine, nakon suđenja za zločine protiv čovečnosti, a pokopan je u mauzoleju što ga je dao sagraditi za sebe u rodnom selu. Grob je postao mesto sjećanja za njegovu porodicu i pristalice, ali je 2014. uništen pod nerazjašnjenim okolnostima.

Neki nagađaju da je za razaranje groba odgovoran napad iračkih snaga, drugi tvrde da je raznesen dinamitom. Nije jasno gdje se nalaze njegovi ostaci, odnosno jesu li još pod ruševinama.

Haile Selasije
Ostaci posljednjeg etiopskog cara pronađeni su 1992. godine i ekshumirani iz groba u Adis Abebi u koji su ga bacili vođe revolucije.

Umro je 1975. godine pod nerazjašnjenim okolnostima, a u novembru 2000. konačno je pokopan u crkvi u prisustvu carske porodice.

Rudolf Hes
Rudolf Hes, koji je bio desna ruka lidera nacističke Nemačke Adolfa Hitlera, umro je u zatvoru 1987. godine.

Njegovi su ostaci tajno ekshumirani 2011. godine u Bavarskoj i grob je uništen kako bi se sprečilo najveće nacističko hodočašće u Nemačkoj.

Hesovi ostaci premešteni su u drugi sanduk koji je kremirani, a pepeo je prosut u more.

Enver Hodža
Autoritarni komunistički vođa vladao je Albanijom 40 godina i nakon smrti 1985. godine, pokopan je kao nacionalni junak na Groblju mučenika.

Međutim, nakon pada komunizma njegovi su ostaci ekshumirani 1992. i premješteni na obično groblje u predgrađu Tirane.

Izvor: Aljazeera  Foto:Printscreen

Ostavite komentar