SRBIJA SVET VESTI

Stefanović informisao Lukašenka o situaciji u Srbiji

Specijalni izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom o situaciji u Srbiji i poslednjim događajima na Kosovu.

„Za Srbiju je veoma važno da nastavi bliske i bratske odnose sa Belorusijom i zbog toga naše partnere precizno i u potpunosti informišemo o svemu što se događa u našoj zemlji“, istakao je Nebojša Stefanović, prenela je beloruska agencija BELTA.

Stefanović je preneo Lukašenku i lični poziv Aleksandra Vučića da poseti Srbiju u narednih par meseci.

„To će biti veoma važna poseta za nas. Mi ćemo dočekati Aleksandra Lukašenka kao najdražeg gosta. Tokom ove posete želimo da dotaknemo što je moguće više ekonomskih i političkih tema“, rekao je Stefanović posle razgovara sa Lukašenkom.

Naglašava da je veoma važno za Srbiju da poboljša ekonomsku saradnju sa Belorusijom.

„Ima mnogo oblasti u kojima dve zemlje mogu da prošire saradnju, da povećaju trgovinski promet kao i da dopru do tržišta zemalja trećeg sveta“, dodao je Stefanović.

Belorusi gaje tople odnose prema srpskoj braći

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da Belorusi gaje veoma tople odnose prema srpskoj braći.

Nisu potrebne neke uvodne reči, jer Belorusija održava izuzetne odnose sa Srbijom, istakao je Lukašenko dodajući da drugačiji način ne može ni da postoji, prenela je beloruska agencija BELTA.

„Mi znamo jedni druge dobro – Srbija i Belorusija. Naše nacije su veoma prijateljske. Oduvek održavamo veoma dobre odnose. Mislim da ste u Minsku mogli još jednom da vidite da mi imamo veoma tople odnose prema našoj srpskoj braći“, rekao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je naglasio da Belorusija zna sa kakvim se problemima Srbija susreće ovih dana.

„Mislim da i vi dobro znate sa kojim problemima se mi suočavamo. Nije vam lako, kao ni nama. Ali preživeli smo i nastavićemo da živimo jer smo Sloveni, mi smo drevni narod i znamo kako da prevaziđemo nastale poteškoće i kako zajedno da ih prevaziđemo“, istakao je Lukašenko.

Lukašenko i Stefanović razgovarali su o svim važnim aspektima belorusko-srpske saradnje kao i načinima poboljšanja međudržavnih odnosa, navela je beloruska agencija.

BELTA je podsetila da je Lukašenko u sredu telefonom razgovarao sa Vučićem. Tom prilikom su dvojica predsednika razgovarala o trenutnoj situaciji i izgledima za proširenjem odnosa između Belorusije i Srbije, uključujući načine jačanja trgovinskog prometa.

Predsednici su se saglasili da obe zemlje imaju iste stavove u vezi regionalnih i međunarodnih pitanja.

Vučić je pozvao Lukašenka da dođe u zvaničnu posetu Srbiji, što je beloruski predsednik prihvatio, a tačan datum posete biće dogovoren putem diplomatskih kanala, prenela je BELTA.

Izvor: RTS

NEMOJTE PROPUSTITI:

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar