SVET VESTI

Tramp i Putin u Helsinkiju: Rusija zadovoljna, histerija u SAD

Nakon sednica u uskom i proširenom sastavu u Helsinkiju, ruski predsednik Vladimir Putin i američki Donald Tramp obratili su se medijima

Vladimir Putin i Donald Tramp na samitu u Helsinkiju, Foto: Tanjug

Ruski predsednik je rekao da su razgovori sa Trampom bili „otvoreni i poslovni uspešni i korisni“.

On je dodao da je tokom samita bilo govora o tekućem stanju bilateralnih odnosa i međunarodnim pitanjima.

Oružje je bilo glavna tema razgovora.

– Poteškoće i napeta atmosfera u odnosima Rusije i SAD nemaju objektivne razloge – smatra Putin.

Hladni rat je odavno završen, podsetio je on.

Ruski predsednik se nada da će sa SAD doći do zajedničkog razumevanja da problemi treba da se rešavaju zajedničkim naporima.

Rusija je predala SAD svoje predloge o saradnji u sferi strateške stabilnosti, realizaciju dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa i američki sistem protivraketne odbrane u Evropi.

On je dodao da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD u borbi protiv terorizma i osiguranja sajber bezbednosti.

– Rusija i SAD mogu da preuzmu vodeću ulogu u rešavanju humanitarne krize u Siriji – dodao je ruski predsednik.

Ruska i američka vojska su uspostavile saradnju i nisu dozvolile da dođe do opasnog sukoba u Siriji, dodao je Putin.

Ruski lider je preneo Trampu svoju zabrinutost izlaskom SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Putin i Tramp su se dogovorili o formiranju zajedničke grupe koju će činiti „kapetani“ ruskog i američkog biznisa.

Američki predsednik je naveo da je današnji susret početak dugog procesa.

On je dodao da je Putin spreman da zajedno sa SAD radi na rešavanju nuklearnog problema Severne Koreje. Između ostalog sa ruskim liderom je razgovarao i o „mešanju“ Moskve u američke izbore. Putin je opet negirao te optužbe koje stižu iz SAD.

– Saradnja Rusije i SAD može da spasi 100 hiljada života u Siriji – dodao je on.

Dva lidera su se dogovorila da se često sastaju u budućnosti.

Dva predsednika su razgovarala o „Severnom toku 2“ i tranzitu kroz Ukrajinu.

– Odnosi Rusije i SAD nikad nisu bili gori nego danas, ali je situacija počela da se menja posle današnjeg susreta sa Putinom – rekao je Tramp.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su pregovori predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, u glavnom gradu Finske prošli „izvanredno“.

Sergej Lavrov zadovoljan pregovorima koji su vodili Vladimir Putin i Donald Tramp, Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

– Izvanredno – odgovorio je Lavrov na pitanje novinara.

Kada su novinari insistirali da kaže nešto više, Lavrov je dodao da su pregovori bili kao i pre nekoliko godina na Minskim pregovorima „više nego super“.

Razgovor Putina i Trampa trajao je više od dva sata, nakon čega su lideri održali sastanak u proširenom sastavu u prisustvu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Majkla Pompea.

Nakon današnjeg sastanka predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, koji je održan u Helsinkiju, bivši direktor CIA, Džon Brenan optužio je Trampa za „izdaju“, javlja „Sputnjik“.

Džon Brenan

On je takođe aludirao da Putin ima Trampa „u džepu“, te da je američki predsednik prevršio prag velikih zločina i prekršaja. Ujedno bio je skeptičan prema tome zašto su se dvojica predsednika sastali samostalno.

„Zašto se Tramp našao samostalno sa Putinom? Šta bi on to mogao da krije od Boltona, Pompea, Kelija i američkog naroda? Kako će Putin iskoristiti u korist Rusije šta god da je to što Tramp krije da bi nano štetu SAD? Trampov potpuni manjak kredibiliteta doprineće da bilo koje objašnjenje koje prezemtuje postane lažno“, naveo je Brenan na svom Tviter nalogu.

On je i pozvao Trampov tim da podnesu ostavke kao protest „nastupu“ predsednika SAD jer „nijedan dobri američki patriota“ ne bi ostao uz njega nakon toga.

„Kritikovao je građane SAD, Hilari Klinton i druge umesto da zaista iskoristi činjenicu da su sve oči sveta bile uperene u njih, pa da skrene pažnju na to koliko je neprihvatljivo ponašanje Rusije i mešanje u naše izbore. Ipak, on je samo smanjio vrednost tioh obaveza“, poručio je Brenan, piše „Sputnjik„.

Ključni članovi američkog Konresa, uključujući i neke republikance, oštro su kritikovali izjave predsednika SAD Donalda Trampa na konferenciji za medije posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimitrom Putinom, uz ocenu da su bile „bizarne i sramne“.

Američki Kongres Foto: Wikipedia/Kmccoy

„Ovo je bilo sramno“, poručio je senator iz Arizone Džef Flejk, dok je njegov kolega iz Nebraske Ben Sas Trampove izjave nazvao bizarnim i istakao da je, najblaže rečeno, bilo potpuno pogrešno reći da za pogoršanje odnosa krivicu snose obe države.

Demokratski senator Ćak Šumer iz NJujorka rekao je da nikada u istoriji jedan američki predsednik nije podržao protivnika onako kako je danas uradio Tramp.

Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan istakao je da se uopšte ne dovodi u pitanje rusko mešanje u predsedničke izbore 2016. godine, kao i u njihove pokušaje da potkopaju demokratiju u SAD i širom sveta, jer su to obaveštajne službe dokazale.

Predsednik mora da shvati da Rusija nije naš saveznik i da ostaje neprijatelj naših osnovnih vrednosti i ideala, kazao je Rajan.

On je dodao da Sjedinjene Države moraju i dalje Rusiju smatrati odgovornom i zauvek okončati njene „podle napade“ na demokratiju.

Ostavite komentar