SVET

Tramp odaje tajne Kenedija

Oko 35.000 poverljivih dokumenata treba da ugleda svetlost dana 26. oktobra
Foto: Getty images

PREDSEDNIK SAD Donald Tramp objavio je na svom tviter-nalogu da će njegova administracija dozvoliti otvaranje strogo poverljivih dokumenata o atentatu na bivšeg predsednika SAD Džona F. Kenedija. Tramp je doneo odluku i pored preporuke Nacionalnog saveta za bezbednost da to ne čini. Neki su već prokomentarisali da Tramp to radi s namerom da skrene pažnju sa niza negativnih priča u kojima je akter on ili njegova administracija, piše „Independent“.

„Dozvoliću, kao predsednik, da se već dugo blokirani i poverljivi fajlovi o Džonu Kenediju otvore“, napisao je Tramp na „Tviteru“.

S obzirom na način na koji se obratio, putem „Tvitera“, postoji nagoveštaj da bi otvaranje dokumenata ipak moglo da bude blokirano, ali javnost očekuje da se to ne desi.

Dokumenti bi trebalo da budu obelodanjeni 26. oktobra, a Tramp je jedina osoba koja ima vlast da to spreči.

Radi se o kolekciji od 35.000 dokumenata koji i dalje nisu u potpunosti dostupni javnosti, među kojima su i 3.603 dokumenta koja javnost nikada nije videla.

– Američka javnost zaslužuje da zna činjenice i makar zaslužuje da zna šta je to vlast krila od njih sve ove godine – rekao je prošlog meseca za AP profesor Leri Sabato, politikolog i autor knjige o Kenediju.

„VORENOVA“ ZABUNA

Džon F. Kenedi ubijen je u Dalasu u američkoj saveznoj državi Teksas 22. novembra 1963. godine i od tada se pojavilo pregršt teorija zavere o njegovoj smrti.

Za Kenedijevo ubistvo okrivljen je bivši marinac Li Harvi Osvald, kojeg je pre suđenja ubio vlasnik diskoteke Džek Rubi. Rubi je za ubistvo Osvalda osuđen na smrt, međutim, ta kazna je ukinuta.

Komisija za istragu o atentatu na Džona Kenedija, kolokvijalno poznata kao Vorenova komisija, došla je zaključka da je Osvald delovao sam u ubistvu predsednika, kao i to da je Rubi Osvalda ubio bez ičije pomoći.

Izvor: Novosti

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar